Zlín spouští bezplatné testování alkoholu. Zatím jen na tři dny

Zlín – Zatímco na jižní Moravě si lidé mohou nechat bezplatně zkontrolovat svůj alkohol už od počátku metanolové aféry, ve Zlíně se k tomuto kroku rozhodli až nyní. Zlíňané si mohou zdarma nechat otestovat jeden vzorek nekolkovaného tuzemáku nebo vodky, za další lahve zaplatí symbolických 30 korun.

„Žádáme občany, aby k testování nosili zejména nekolkovaný tuzemák a vodku, zvláště pak, pokud místo jejich zakoupení budí nedůvěru. Kromě různých sladkých likérů či vaječných koňaků nebudou testovány ani slivovice prokazatelně vypálené v pěstitelských pálenicích, v nich se totiž metylalkohol v nebezpečné koncentraci nevyskytuje,“ uvedl pro ČTK ředitel divize zkušebnictví ITC Jiří Samsonek.

Oborníci k měření využijí spektrofotometr, který je určen pro testování lihovin bez výraznější přítomnosti cukru. Výsledek se zájemce dozví do deseti minut. Už dnes před polednem stála na úřadě fronta desítek lidí, zejména seniorů. Přinesli alkohol zakoupený v kamenných prodejnách nebo i ten, který například dostali darem.

Hovoří mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

„Přinesla jsem jeden velký rum, jeden malý a moravskou slivovici, kterou jsem dostala od syna. Používám to do pečení a na vaječný koňak a jsem ráda, že to dobře dopadlo,“ svěřila se obyvatelka Zlína Emílie Hrbáčková. Otestování prvního vzorku je zdarma, za další dva zájemce zaplatí po třiceti korunách. Lahve si mohou nechat otestovat pouze lidé s trvalým bydlištěm ve Zlíně. Město tak chce předejít tomu, aby svůj alkohol do krajského města sváželi i obyvatelé okolních obcí. Zlín za testování zaplatí přibližně 20 tisíc korun. Předpokládá se, že odborníci zvládnou denně otestovat 200 vzorků.

Přestože Zlínsko postihla metanolová aféra víc, kraj občanům bezplatné testování na rozdíl od jižní Moravy nenabídl. Hejtman to nepovažuje za chybu. „Pokud by byly vzorky odebírány bez místního šetření, je velké riziko, že se může ztratit důležitá stopa. Samozřejmě, pokud města toto nabízí, budiž. Já si ovšem nemyslím, že by pochybení státu a státních institucí měly nahrazovat samosprávy,“ řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). „Pokud bychom zachytili aspoň třeba jednu láhev špatného alkoholu, tak se to určitě vyplatilo,“ kontroval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Lahve se budou testovat tento týden od středy do pátku od 12:00 do 18:00 v budově zlínského magistrátu v ulici Zarámí. Pokud bude zájem obyvatel velký, chce město s testováním pokračovat i v dalších dnech.

U lahví s kolky se mohou jejich majitelé nejprve obrátit na výrobce, který je schopný podle čísla kolku a šarže říct, zda byla lahev skutečně naplněna v jejich závodě. Teprve pokud se toto nepotvrdí, tak by si ji měli nechat otestovat. Podobné pravidlo platí i pro podnikatele. Testování se ale vyplatí jen luxusním podnikům, které nabízí vysoce kvalitní a drahý alkohol. O testování ale ze strany podnikatelů zatím velký zájem není, tyto testy totiž kraje neplatí.

Testuje se i jinde

Bezplatné testy pro občany nabízí hned ve 4 krajích. Kromě Zlínského testují alkohol i v Pardubickém kraji na Univerzitě Pardubice a v Libereckém kraji na Technické univerzitě. Bezplatné testování nabízí i Jihomoravský kraj. K dnešní 9. hodině ranní si v kraji chtělo nechat alkohol otestovat 2 597 lidí, odborníci zatím prověřili 1 865 vzorků, další jsou připraveny k testování. Celkem 38 odebraných vzorků už bylo pozitivních. „Dosavadní náklady na testování činí 610 440 korun,“ potvrdil mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

  • Nabídky využily desítky lidí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4008/400755.jpg
  • Testovat budou ve Zlíně zatím od středy do pátku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4008/400759.jpg
  • Jeden vzorek každému otestují zdarma zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4008/400756.jpg
  • Lidé mají k testování nosit hlavně tuzemák a vodku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4008/400754.jpg

Jde to i jinak

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze vyvinula způsob, jak se dá zjišťovat koncentrace jedovatého metanolu přes láhev. Takzvaná Ramanova spektroskopie funguje na principu analýzy odrazu ozářeného vzorku. Metoda je několikanásobně levnější a rychlejší než klasické testování, zatím ale není certifikovaná. Ověřování se dá přitom provádět malým přístrojem i v terénu, vědci nyní na zavedení metody v praxi spolupracují s celníky. Více o nové metodě testování najdete v článku na webu ČT24.