Likérka vylila alkohol do kanálu. Teď jí hrozí pokuta

Chvalčov - Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku je podezřelá z ohrožení životního prostředí, do kanalizace vypustila 3 tisíce litrů alkoholu. Jeho vysoká koncentrace ve vodě dál ohrožuje čistírnu odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Likérce proto hrozí vysoká pokuta. Souvislost nečekané dohry prohibice s metylalkoholovou aférou ale zatím nebyla prokázána.

Už čtyři dny bojuje bystřická čistička o život. Bakterie, které mají splašky čistit, decimuje alkohol. Ten nemá v kanalizaci co pohledávat, do aktivační nádrže v Bystřici pod Hostýnem ho ale přitekly rovné tři kubíky. Ve vodě bylo přes 11 procent alkoholu. „Když jste si k tomu čichli, byl to rum. Člověk by si řekl, že když se vody napije, tak se musí opít,“ popsal Jan Uruba, který pracuje v bystřické čističce jako obsluha. 

O koncentraci alkoholu vypovídá i hodnota chemické spotřeby kyslíku. Její norma je 700 miligramů na litr, v kanálu u likérky bylo naměřeno 237 tisíc miligramů v jednom litru. „Je to o dva řády úplně někde jinde, takže koncentrace je to opravdu hodně velká,“ vysvětlil vedoucí provozu odpadních vod VAK Kroměříž Tomáš Mozola. 

Bojujeme s tím, jak se dá, říkají pracovníci čističky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Likérka Drak vypustila alkohol do kanálu v noci ze středy na čtvrtek. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se tak stalo před chystanou kontrolou jejích skladů. Policie už zkoumá, jestli za únikem alkoholu nebylo i zametání stop. Předběžné testy ale ukázaly jen na etylalkohol, nikoliv na jedovatý metyl. Likérka Drak se dál hájí, že pouze před obnovením výroby vymývala sudy a její pracovník udělal chybu. „Odflinkli to, co k tomu dodat,“ řekl majitel Likérky Drak Pavel Čaniga. 

Ať už úmysl, nebo ne, případ bude mít i právní dohru. „Budeme zahajovat správní řízení podle zákona o vodách,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí z bystřické radnice Milan Oslzla. Výše případné pokuty bude záviset i na rozsahu poškození technologie čistírny. Už čtyři dny vhánějí tři motory do nádrže umělý kyslík, jen aby se podařilo zachránit čistící bakterie. „Čtyři dny provoz jede na maximum a bojujeme s tím, jak se dá. Hranice kyslíku není vůbec vidět, tady je nula, nula, nula,“ ukazoval na měřicích přístrojích Uruba. O osudu čističky se rozhodne do konce týdne.