V Uhřicích vznikl nový zásobník plynu. Stavba vyšla téměř na miliardu

Uhřice (Hodonínsko) – Nový zásobník zemního plynu za téměř jednu miliardu korun dnes v Uhřicích na Hodonínsku otevřely Moravské naftové doly (MND). Zásobník má kapacitu 100 milionů metrů krychlových, je tedy o něco menší než druhý zásobník ve stejné lokalitě. Pro Českou republiku má strategický význam - pomáhá mimo jiné zmírnit závislost na plynulých dodávkách zemního plynu ze zahraničí.

Nový zásobník vyrostl na kopci mezi vinohrady, v místě, kde dřív MND finančníka Karla Komárka těžily plyn a ropu. „Jsou tady všechny prvky nejvyšší bezpečnosti - zážehová a kouřová čidla, plynodetekce,“ řekl při dnešním slavnostním otevírání ředitel MND Gas Storage Karel Luner.

Na povrchu jsou vidět kompresory a potrubí, samotný plyn je uskladněný až dva kilometry hluboko. Obří nádrže byste tam ale hledali marně - o uchování plynu se postará sama příroda. „Plyn je uskladněn přímo v horninové struktuře. Jsou to většinou pískovce, které jsou pórovité, jako když si představíte houbu. Uvnitř v té struktuře je uskladněn zemní plyn,“ popsal mluvčí MND Daniel Plovajko.

Mluvčí MND Daniel Plovajko o způsobu uskladnění plynu pod zemí (zdroj: ČT24)

Nový zásobník budou využívat především obchodníci se zemním plynem. „Devadesát procent kapacit zásobníku máme nasmlouvaných až do roku 2017,“ uvedl Plovajko. Podle něj budou kapacitu zásobníku využívat společnosti SSP CZ, ČEZ nebo E.On.

Hlavním úkolem zásobníků je především vyrovnávat rozdíly mezi dodávkami plynu a jeho spotřebou, která se v průběhu roku mění. Neméně důležité je to, že uchovává rezervy třeba pro případ dočasného výpadku dodávek. Strategický význam zásobníků se naposledy ukázal v roce 2009 při plynové krizi, kdy Rusko kvůli sporu s Ukrajinou přerušilo dodávky plynu do Evropy. „Právě díky té kapacitě nemuseli být kráceni ani maloodběratelé, fabriky nebo průmyslové podniky, čili je to klíčové,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

První podzemní zásobník plynu o kapacitě 180 milionů metrů krychlových vznikl v Uhřicích už v roce 2001. Od loňského roku firma Moravské naftové doly budovala druhý zásobník - kapacita areálu se díky němu zvýšila na 280 milionů metrů krychlových.  

Zásobníky nevadí ani místním. „Lidé v obci už si na to zvykli, samozřejmě nějaké výhody nám z toho plynou – třeba pracovní místa nebo příspěvek do rozpočtu. Pozměnilo to ale ráz krajiny,“ zhodnotil starosta Uhřic Petr Tihelka (nez.).

Uhřický zásobník představuje asi desetinu plynových zásob. V podobných zařízeních po celé zemi se teď skladuje zhruba třetina roční spotřeby Česka, stát chce kapacity ještě zvyšovat. MND už teď plánují výstavbu obřího skladu plynu také v Dambořicích na Hodonínsku. Stavět by se po vyřízení všech potřebných dokumentů mělo začít příští rok, zásobník by měl být dokončen v roce 2017.

Vydáno pod