Volební model pro ČT: Na jihu Moravy jasně vede ČSSD

Praha – V Jihomoravském kraji mají před krajskými volbami největší podporu sociální demokraté. Vyplývá to z volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK pro Otázky Václava Moravce Speciál. ČSSD v modelu jasně vede, když získala podporu 30 procent respondentů. Na druhém místě skončila KSČM (17,5 %) a třetí ODS s tříprocentním odstupem. Pětiprocentní hranici by překročili ještě lidovci (10,5 %) a TOP 09 a Starostové se 7,5% ziskem.

Sběr dat proběhl v období od 25. do 28. září 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 051 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2 % do ± 3,8 %. Volební model zahrnuje voliče, kteří už jsou rozhodnutí, komu vhodí svůj hlas.  

Ve studiu speciálních Otázek Václava Moravce z Brna bude odpovídat i zástupce Strany zelených, která skončila ve volebním modelu na šestém místě se ziskem 3,5 procent. 

Sedmé místo obsadilo v průzkumu uskupení Nezávislí s tříprocentní podporou, Moravany ve volebním modelu podpořilo 2,5 % lidí a stejnou podporu má i Pirátská strana. Ostatní strany dvouprocentní hranici nepřekročily.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Vojtěch Adam (KSČM)

Jiří Crha (ODS)

Jana Drápalová (SZ)

Michal Hašek (ČSSD)

Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Jan Vitula (TOP 09 a Starostové)

Přímý přenos z Brna začíná v úterý 2. října od 21:00 na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci. Přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty – stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.