Skončila prohibice, alkohol se vrací do prodejní sítě

Praha/jižní Morava - Vláda rozhodla o detailech zmírnění prohibice. Tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 nebude potřebovat takzvaný rodný list. Opatření vešlo v platnost prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera v médiích. Nově vyrobené lihoviny budou smět obchodníci prodávat jen s novými kolky a dokladem původu. U lihovin vyrobených od počátku roku 2012 do vyhlášení prohibice budou zachovány staré kolky, ale bude nutné zpětně doložit jejich původ. Zpřísněné podmínky budou podle ministra Hegra trvat několik měsíců. Ministři varují, že riziko hrozí i nadále. Lidé by měli zvažovat, zda pijí alkohol bezpečného původu.

Alkohol vyrobený před letošním rokem je podle názoru vlády bezpečný a může do prodeje. Podle Hegera byla zvolena dostatečně dlouhá a bezpečná hranice. Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů. „To, že vláda schválila opatření, neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce,“ varoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že riziko metylalkoholu na českém trhu stále bude.

Původ lihovin z letošní výroby musí prodejci v šedesátidenní lhůtě prokázat tzv. rodným listem. Jinak bude alkohol zlikvidován.

Prohlášení ministra Leoše Hegera o zmírnění prohibice (zdroj: ČT24)

Obchody a restaurace jsou zatím v klidu

V restauracích v centru Brna dopoledne nic nenasvědčovalo tomu, že by dnes mohla prohibice skončit. V zařízeních, která navštívil štáb České televize, se připravovali na běžný provoz, známý z posledních dní. „Připraveni na to nejsme. Podíváme se do skladu, jestli tam nemáme nějaké staré zásoby. Zavoláme do velkoskladu, jestli mají zásoby, a teprve pak budeme řešit, co se bude dít dál,“ řekl našemu štábu provozovatel jedné z kaváren Zdeněk Smetana.

Alkohol z otevřených lahví do oběhu bez testu smět nebude. Vodárny upozornily, že alkohol se nesmí lít do odpadu. Zdarma ho zlikvidují v čistírně odpadních vod v Modřicích. Tento postup ale nezvolila likérka Drak v Chvalčově na Kroměřížsku. Její zaměstnanci včera vymývali prázdné nádoby a voda se zbytky alkoholu se dostala až do čističky, kde ji zaregistrovali podle vůně zaregistrovali zaměstnanci. Naštěstí se zbytky alkoholu nedostaly z čističky do řeky.

Prodejci hledali lahve starších ročníků

V podnikové prodejně ve Vizovicích se od rána připravovali na konec prohibice. Zaměstnankyně pečlivě prohlížely lahve s alkoholem, aby zjistily datum výroby. Ty se starším datem pak postupně vracely do regálů. Na dveřích prodejny ale přesto dopoledne visel nápis INVENTURA. Zákazníci zatím měli smůlu. Jeden z místních obyvatel štábu České televize prozradil, že odjíždí s přáteli na prodloužený víkend. Doufal, že přímo v likérce už nakoupí. I on ale dopoledne odešel s nepořízenou. 

Provozní baru Marián Biel (zdroj: ČT24)

Zničeny budou také otevřené lahve, které v restauracích zůstaly po vyhlášení prohibice. Výjimku dostanou jen cenné a raritní lihoviny. Do prodeje smí, pokud si je majitelé nechají na své náklady otestovat. Jako kompenzaci škod chce vláda obchodníkům vrátit spotřební daň za zlikvidované láhve, pokud prokážou, že je koupili legálně. „Vzhledem k celkovému objemu zadrženého alkoholu lze předpokládat, že to budou řádově možná stovky milionů korun,“ uvedl Nečas.

Společně s uvolňováním prodeje v Česku chce vláda odblokovat i export do zahraničí, jeho uvolnění konzultuje s Evropskou komisí. Podle premiéra by k němu mohlo dojít v řádu dnů.

Státní správa se pouští do dalšího kola kontrol

S ohledem na to, že nalévání alkoholu nevyhovujícího ministerským podmínkám teď bude trestným činem, rozhodly státní instituce, že výrazné posílí kontroly. Pustily se do nich prakticky okamžitě inspektoři České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce a také celníci a hygienici. A slibují, že kontroly v restauracích i obchodech budou mnohem přísnější než dosud.