Na jižní Moravě je v souvislosti s metylem stíháno už pět osob

Brno - Policie obvinila dalšího muže, který nabízel přes internet závadnou slivovici. Policie pokračuje v kontrolách provozoven, zda neporušují zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Během pondělka a v noci na úterý více než dvě stovky policistů zkontrolovaly dalších 550 provozoven na celé jižní Moravě, nezjistily ale žádná porušení zákazu prodeje.

Dvě hlavní osoby, které údajně stojí za celou kauzou s otráveným alkoholem, už policie podle svého včerejšího prohlášení dopadla. Práce jí tím ale nekončí. „Práce je strašně moc. Ještě víc než doteď. Strhla se lavina telefonátů o tom, kde všude by pančovaný alkohol mohl být. My musíme všechny tyto informace ověřovat,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. A nekončí ani ostatním inspektorům, kteří musí kontrolovat, zda prodejny a restaurace dodržují mimořádná opatření.

Policisté ve spolupráci s celní správou, krajskou hygienickou stanicí, Českou obchodní inspekcí či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí navštívili od vyhlášení mimořádného vládního opatření v Jihomoravském kraji už přes deset tisíc provozoven. Jen celní ředitelství posílá do obchodů a barů každý den desítky zaměstnanců. „Do terénu vyráží denně dvacet až třicet lidí. Tyto skupiny zvládnou desítky kontrol,“ uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Celníci musí prověřit veškeré kolky v prodejnách (zdroj: ČT24)

Kontroloři se setkali pouze s jedním porušením zákazu, když v jednom z klubů v brněnské Kounicově ulici nabízeli k prodeji alkohol s dvacetiprocentním obsahem alkoholu. Prodejce údajně nevěděl, že vládní vyhláška zakazuje prodej alkoholu s obsahem už 20,0 % (tj. je povolen prodej lihovin s obsahem do 19,99 %).

Kriminalisté v minulých dnech zahájili také trestní stíhání dalšího muže, který se dopustil trestné činnosti v souvislosti s distribucí závadné slivovice, kterou další, už také obviněný muž, nabízel přes internet. Tou se otrávil pacient hospitalizovaný v boskovické nemocnici i účastníci oslavy na Slovensku. I tento muž byl obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Stíhaný je na svobodě. Celkem je tedy na jižní Moravě obviněných už pět osob – dva muži a jedna žena v případu otravy mladíka z Veselí nad Moravou; a dva muži spojení s distribucí závadné slivovice přes internet.

Hasiči pokračují v analýze podezřelého alkoholu

Čtyřiadvacet vzorků podezřelého alkoholu za uplynulých 24 hodin analyzovali chemici v laboratoři HZS JmK v Tišnově na Brněnsku. Tři ze zkoumaných vzorků obsahovaly jedovatý metanol. Od 12. září, kdy chemici v Tišnově zahájili analýzy podezřelého alkoholu, zdejší laboratoř přijala k rozboru už 742 vzorků. Veškeré závadné vzorky předávají policii. „Zjišťujeme, odkud je jejich majitelé získali, a snažíme se v tomto pomyslném řetězci dojít co nejdál,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Také chemici na Moravě, kteří zdarma testují dodané vzorky alkoholu, obdrželi už téměř dva a půl tisíce vzorků. Otestovaná je zatím tisícovka z nich. „Systém pro bezplatné kontroly alkoholu k dnešnímu ránu zachytil už čtyřiadvacet vzorků s nebezpečným obsahem metylalkoholu. Tyto případy jsme předali policii i celní správě,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Policie i inspektoři se nyní snaží najít i veškerý zbývající závadný alkohol, který se dostal do oběhu. Může to být až deset tun jedovatého pití. Údajně ho zatím chybí až polovina. Snaží se pomoct i lidé. Za poslední týdny proto zlínští policisté dostali stovky podnětů. Lidé začali hlásit i nelegální palírny. To doposud nebylo obvyklé. „Určitě mezi tím jsou i zavádějící informace. Mohou být dobře míněné ve snaze pomoct a mohou být míněné i ve snaze někomu ublížit,“ dodala Macalíková.

Otevřené lahve musí prodejci vylít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger naznačil, jak by mohl prohibici už brzy zmírnit. Všechny uzavřené lahve, které nyní prodejci a provozovatelé různých podniků musí mít uzavřeny ve skladech, by měly do šedesáti dnů získat certifikát o původu alkoholu. Tedy jakýsi rodný list, který prokáže jeho nezávadnost. Pokud k láhvi tento certifikát nebudou mít, prodejci ji musí vylít. Stejný osud zřejmě čeká i již otevřené lahve alkoholu.

Prodejcům a provozovatelům různých podniků se tento nápad moc nezamlouvá. „Určitě by to pro nás byla katastrofa. Řádně jsme lahve koupili a zaplatili daň. Museli bychom vylít až osmdesát litrů alkoholu,“ uvedl majitel restaurace Borgo Agnes Martin Prachař.

Vizovická likérka Rudolf Jelínek už úplně zastavila výrobu. Vedení firmy stejně jako další výrobci očekává další kroky vlády. Nikdo zatím totiž neví, kdy obdrží nové kolky. Otazník visí i nad certifikáty pro již vyrobený alkohol.