Masivní zátah v Opavě naráz odhalil tisíce „podivných litrů“

Opava/Praha – Šetření metanolové aféry pokračuje, stejně jako částečná prohibice na tvrdý alkohol. Nejnovější policejní informace uvádějí, že otrávený muž ze Semil koupil tuzemák s pravým kolkem. Obsahoval 50 procent metylalkoholu. Policie také pokračují v raziích a kontrolách alkoholu po celém Česku, masivní zátah v Opavě pravděpodobně odhalil jeden z důležitých distribučních uzlů.

ZÁTAH v OPAVĚ: V Opavě došlo k zabavení dosud největšího počtu láhví na jediném místě. Policie zde zajistila pět tisícilitrových barelů podezřelých surovin, které mohly k výrobě pančovaného alkoholu sloužit. Ze skladu v bývalé výrobně cukrovinek v centru Opavy měl směřovat do stáčíren a prodejen.

Zátah realizovali zlínští policisté a pravděpodobně přímo souvisí s případem ilegální stáčírnou na zlínském sídlišti Jižní svahy. Podle neoficiálních informací se tak policie dostala na vrchol jedné z větví černého trhu. Zadržena jedna osoba.

LIBERECKÝ kraj: Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se v současnosti vyšetřování semilské otravy zaměřuje na zjištění původu závadné lihoviny. Muž se otrávil po vypití několika skleniček tuzemáku, který údajně zakoupila jeho manželka před měsícem v kamenném obchodě - ve večerce v Lomnici nad Popelkou. Policisté obchod ve středu uzavřeli a ve spolupráci s celníky prohledali.

„Žádná další láhev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem,“ řekla Suchánková. Muže ve vážném stavu přivezla manželka do jilemnické nemocnice v úterý večer. Závadný alkohol pil už v pondělí večer. V nemocnici mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy se zrakem. V Libereckém kraji je zatím jediný případ otravy metanolem.

MORAVSKOSLEZSKÝ kraj: Další dva nově otrávení muži leží ve frýdecko-místecké nemocnici. Jeden z nich leží na ARO, druhý na JIP. „Do zdravotnického zařízení byl převezen pro zdravotní obtíže po konzumaci alkoholu. Rozbory detekovaly intoxikaci metylalkoholem,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Havířovská nemocnice se začíná ptát po úhradě léčebných nákladů, pojišťovny plnou výši nezaplatí. „Otázka, jakým způsobem bude dále uhrazena péče, nás začíná také trápit. Podle předběžných odhadů denní léčba pacientů stála 60–120 tisíc, samozřejmě v množství a objemu pacientů půjde o značný obnos,“ řekl pro ČT náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux. V havířovské nemocnici poprvé upozornili na otravy metanolem, leželo tady 7 pacientů.

Zdravotní pojišťovny už avizovaly, že nebudou hradit náklady na léčbu otrávených metanolem v plné výši. Pokud by podle náměstka Luxe pojišťovny nereagovaly na fakturaci havířovské nemocnice, pravděpodobně by se zdravotnické zařízení snažilo vyvolat jednání na celostátní úrovni. Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčené, že pojišťovny veškerou léčbu zaplatí. „Platí normální klasický úhradový mechanismus,“ konstatoval Jaromír Gajdáček ze Svazu zdravotních pojišťoven.

Policisté a celníci už také vyklidili zhruba pět tisíc pančovaných láhví z rozestavěného domu v Kopřivnici; objekt měl dvojité dveře s čidly napojené na počítač. Majitel nelegální stáčírny už je ve vazbě. Počet zadržených v kraji se tak zvýšil na 18 lidí, 15 bylo obviněno, deset z nich soud poslal do vazby. Policie také provedla na 39 domovních prohlídek. Celkem je obviněno třicet lidí.

JIHOMORAVSKÝ kraj: V Jihomoravském kraji se další člověk otrávil pančovaným alkoholem, přijali ho v Boskovicích na Blanensku.

Na svobodě policie stíhá muže z Uherského Hradiště, který přes internet prodával alkohol, jímž se otrávilo několik obyvatel slovenského Prešova. „Nabízel závadný alkohol přes internet, který deklaroval jako jemnou slováckou slivovici,“ doplnila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. České televizi se internetového prodejce podařilo zkontaktovat, na kameru ale odmítl promluvit. Uvedl, že se všem postiženým omluvil, kdo mu alkohol dodával, ale odmítl uvést.  

ZLÍNSKÝ kraj: Ze zlínské nemocnice propustili další dva pacienty, kteří se v ní léčili po otravě metanolem. Jsou zcela v pořádku. Dvě ženy léčené na otravu odešly z nemocnice už v úterý, také jsou bez následků. V nemocnici leží ještě osm osob, které požily závadný alkohol, šest mužů a dvě ženy, jejich zdravotní stav se lepší. V umělém spánku však zůstává zatím jediný pacient přijatý s otravou ve vsetínské nemocnici.

Přes půl milionu neoznačených cigaret a více než 300 litrů lihovin bez kolků našli celníci během domovních prohlídek v Jihočeském a Středočeském kraji. Litrové láhve tuzemáku a vodky předali na chemický rozbor. V souvislosti s případem celníci zadrželi dva muže. Celková hodnota zabaveného zboží je víc než 10 milionů.

Přes půl milionu neoznačených cigaret a více než 300 litrů lihovin bez kolků našli celníci během domovních prohlídek v Jihočeském a Středočeském kraji. Litrové láhve tuzemáku a vodky předali na chemický rozbor. V souvislosti s případem celníci zadrželi dva muže. Celková hodnota zabaveného zboží je víc než 10 milionů.