Pacient se v Boskovicích lehce otrávil metanolem z vodky a slivovice

Boskovice - Dva nové pacienty přijaly v souvislosti s metanolem jihomoravské nemocnice. Zatímco u jednašedesátiletého muže, který se opil vodkou a slivovicí v Boskovicích, se lehká otrava potvrdila, v případě muže hospitalizovaného ve Fakultní nemocnici Brno ji testy vyloučily.

Jednašedesátiletý muž je z Brna, v Boskovicích byl pouze na návštěvě. „Popíjel vodku z hypermarketu a k tomu ještě slivovici,“ popsal ředitel boskovické nemocnice Rostislav Verner. Muž je v současné době při vědomí a mimo ohrožení života.

Ředitel nemocnice Rostislav Verner o stavu pacienta (zdroj: ČT24)

Obě lahve s alkoholem zajistila policie. „V žádném alkoholu nebyla hranice metylalkoholu nadlimitní, alkohol byl v pořádku. Také hodnoty, které byly zjištěny v pacientově krvi, nenasvědčují tomu, že by se jednalo o otravu pančovanými lihovinami,“ řekla mluvčí policie Petra Vedrová. Případ Brňana tak patří mezi vzácné případy, kdy i nezávadný alkohol může člověku přivodit lehkou otravu metanolem.

V boskovické nemocnici už léčí osmatřicetiletého muže, který se otrávil před několika dny. Jeho stav se podle lékařů zlepšuje, stále je ale velmi vážný. Lékaři ještě neví, zda bude mít trvalé následky.

Dalšího pacienta s podezřením na otravu metanolem přijali ve Fakultní nemocnici Brno. Testy ale přítomnost látky v krvi nepotvrdily.

Ve Zlíně propustili další dva pacienty, kteří se otrávili metanolem

Dvaapadesátiletou ženu a devětašedesátiletého muže dnes lékaři propustili ze zlínské Krajské nemocnice T. Bati. „Oba jsou v pořádku, bez trvalých následků. Lepší se také zdravotní stav ostatních pacientů a pacientek,“ uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Ve Zlíně tak zůstává ještě osm pacientů - šest mužů, z nichž dva jsou na jednotce intenzivní péče, a dvě ženy.

V laboratořích, kde si lidé nechávají otestovat alkohol, odhalili už tři pozitivní vzorky

Obyvatelé jižní Moravy si mohou nechat zdarma otestovat alkohol, u něhož nemají jistotu původu, a to v jedné z pěti laboratoří v kraji. Otevřené jsou laboratoře ve Velkých Bílovicích, v Hodoníně a na třech největších univerzitách – Vysokém učení technickém (VUT) a Masarykově a Mendelově univerzitě.

Josef Čáslavský, laboratoř VUT v Brně (zdroj: ČT24)

Na Masarykově univerzitě dosud prověřili bezmála tři stovky vzorků, nebezpečný metanol odborníci objevili ve dvou z nich. „V obou případech se jednalo o rum, kde byly naměřené hodnoty metanolu hraniční, nicméně ve srovnání s ostatními zkoumanými vzorky výrazně zvýšené. Majitelé lahví se závadným obsahem již byli telefonicky upozorněni,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Jeden závadný vzorek odhalili také v laboratoři na VUT. „Byla zjištěna dvojnásobná dávka metanolu na litr. Jednalo se o meruňkovici vypálenou v jedné z oficiálních brněnských palíren,“ popsal Pavel Diviš z chemické fakulty. Chyba nemusela nutně vzniknout přimícháním metanolu do pálenky, ale také chybným technologickým postupem.