Schott Solar končí. Se zájemcem o koupi se nedohodl

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) – Naděje svitla bývalým zaměstnancům společnosti Schott Solar ve Valašském Meziříčí. Trvala ale pouhou hodinu. Poté, co největší český výrobce solárních panelů musel o prázdninách kvůli konkurenci z Asie uzavřít výrobu, objevila se nyní společnost, která chtěla celý závod koupit. Zástupci firem se ale během dnešního jednání na prodeji nedohodli. Schott Solar tak ve městě výrobu definitivně zavírá. Stovky lidí zůstanou bez práce.

Alespoň na pár hodin se zdálo, že by se vysoká nezaměstnanost ve valašském regionu mohla vyřešit sama. Našel se totiž zájemce, který zvažoval koupi továrny na solární panely Schott Solar ve Valašském Meziříčí. Nakonec se ale zástupci obou podniků nedohodli. Definitivně tak bez zaměstnání skončí více než pět stovek lidí. Místo do práce budou muset na úřad práce.

Vyhlídky však propuštění zaměstnanci nemají růžové. Nezaměstnanost ve městě je už teď přes devět procent. A ani ve zbytku kraje o volná místa není zbytí. Nezaměstnanost ve Zlínském kraji je totiž nad celorepublikovým průměrem a je jedna z nejvyšších v zemi. „Pocity jsou špatné, protože práce v okolí není. Rozeslal jsem několik e-mailů. Už to řeším asi měsíc, ale nic,“ povzdechl si už koncem července jeden z propuštěných zaměstnanců Václav Novosad. Ani jeho kolegové nebyli při hledání nové práce o moc úspěšnější. „Na zimu nelze nic sehnat. Musíme tak jedině čekat, že příští rok se něco najde,“ dodal další ze zaměstnanců Schott Solar Pavel Sousedík.

Slzy a beznaděj bývalých pracovníků

Řada z nich navíc musí živit rodiny či splácet hypotéku. „Je tady spousta lidí, kteří jsou v exekuci a vyhlásili osobní bankrot. Tito lidé jsou velice nešťastní. Při jednáních jim tečou slzy,“ popsal současnou náladu mezi propuštěnými zaměstnanci odborář Milan Šubrt.

Pracovníci úřadu práce se na situaci snažili připravit už od začátku července. Spolu s vedením radnice se proto sešli se zástupci dalších místních firem. Také chtějí poskytnout zájemcům rekvalifikaci na míru a pomoc s vyřízením dokumentů pro co nejrychlejší zaevidování do databáze úřadu práce. I oni ale vědí, že najít tolika lidem novou práci nebude snadné. „Nabídka pracovních míst není příznivá. Navíc se nepotkává s profesí propuštěných,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Jedinou útěchou pro bývalé zaměstnance je tak alespoň tříměsíční odstupné a další dva miliony korun, které mezi ně rozdělí odboráři.

Konkurence z Asie srazila ceny

Schott Solar byl největší český výrobce solárních panelů. O ukončení výroby fotovoltaických modulů rozhodla mateřská společnost Schott Solar AG v Německu. Jako důvod uvedla sílící konkurenci z Asie, která tlačí ceny výrobků dolů. „Obchodování s fotovoltaickými výrobky je dlouhodobě zasaženo vážným poklesem cen, ke kterému došlo zejména zásluhou asijských konkurentů,“ uvedla firma.

Ve Valašském Meziříčí zatím zůstaly v provozu další divize společnosti, které vyrábějí ploché temperované sklo, vitríny pro profesionální uskladnění mraženého a chlazeného zboží či různé výrobky z optických vláken.

Vydáno pod