Prohibicí trpí i poctiví výrobci, stěžují si likérky

Zlínsko -  Na zákaz prodeje alkoholu doplácí i poctiví výrobci, zaznívá od společností, které se produkcí destilátů zabývají. Ačkoliv české likérky proklamovaly, že počáteční zákaz prodeje lihovin ve stáncích je moc neovlivní, páteční úplná prohibice zamíchala kartami. Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petra Pavlíka přicházejí výrobci a dovozci o zhruba patnáct milionů korun denně, stát pak o dvacet pět milionů.

Jedna z největších tuzemských likérek, vizovická společnost Rudolf Jelínek, zaměstnává asi 100 lidí. Dnes ještě přišli do práce, bez ohledu na prohibici. Už brzy ale možná dostanou nucenou dovolenou. „Výroba tento týden ještě pojede, částečně na sklad, částečně na export. Od příštího týdne ale možná budeme nuceni výrobu omezit,“ potvrdil marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý.

Hovoří marketingový ředitel společnosti R. Jelínek Zdeněk Chromý (zdroj: ČT24)

Ačkoliv se ministerské nařízení výroby a exportu lihovin netýká, přesto prohibice dopadá i na producenty. Sklady likérek nejsou nafukovací, a pokud není odbyt, nemůže být ani produkce. Například z vizovické likérky putují 2/3 výrobků k českým spotřebitelům. Denně tam vyrobí 50 tisíc lahví a týdenní ztráty proto u Jelínků odhadují na miliony korun. I proto, že kromě jednoho likéru jsou všechny destiláty této společnosti silnější dvaceti procent, tedy nad hranicí ministerského zákazu. 

Producenti se navíc potýkají se ztrátou důvěry. „I naše jméno může být poškozeno, přestože necítíme jakoukoliv souvislost s tím, co se děje, a s naší firmou. Dneska dostávám dotazy i od našich zahraničních partnerů, například až z Ameriky, jaká je u nás situace,“ stěžoval si Chromý. 

  • Jednatel likérky nabídl za dopadení pachatele milion zdroj: ČT Brno
  • Majitel likérky nabídl za dopadení pachatele milion zdroj: ČT Brno

Do boje za znovuzískání důvěry zákazníků se na vlastní pěst pustila i likérka Drak. V lahvích s etiketou jejich výrobků byl totiž objeven přímo otrávený alkohol. Jednatel společnosti Pavel Čaniga odmítl, že by vadné výrobky s metylalkoholem pocházely z jeho likérky. Podle Čanigy jde o padělky, společnost proto zveřejnila vzorky originálních a padělaných etiket. Firma prý přišla o miliony korun a ve věci chystá trestní oznámení. Majitel minulý týden nabídl milión korun odměny za dopadení pachatele metanolové otravy. 

Likérka Drak dnes také oznámila, že zavede ventil, který zabrání opětovnému plnění nádob s alkoholem. Ventily mají být na všech baleních alkoholu větších než 1,5 litru.

Firma pro porovnání zveřejnila padělanou etiketu 6litrové lahve (vpravo) a nyní používanou etiketu 6litrové lahve (vlevo).

Prohibice stojí miliony. Producenty i stát

„Roční tržby Unie výrobců a dovozců lihovin bez spotřební daně odhadujeme na 4,5 miliardy korun, celkově v oboru pak na 5,5 miliardy,“ uvedl prezident Unie Petr Pavlík. Nařízení vlády podle něj přímo dopadá zhruba na tisíc zaměstnanců likérek. „Je však třeba si uvědomit, že produkce lihovin je silně navázána na další domácí obory,“ podotkl šéf unie. Prohibice tak nepřímo zasahuje také zemědělce, cukrovarníky, skláře či dopravce. 

Ve skladech leží po pátečním vyhlášení plošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera dvacet milionů lahví nápojů s obsahem alkoholu 20 a více procent. Heger uvedl, že dnes večer se sejdou právníci, aby diskutovali o dalším postupu. „Vývoz omezen nebyl a opatření platí vyloženě na maloobchodní prodej spotřebitelům,“ řekl ministr. Omezit prohibiční opatření jen na konkrétní výrobce ještě nelze, dodal po jednání krizového štábu. 

Ačkoliv vývoz omezen není, je otázkou, jak dlouho budou okolní státy český alkohol dovážet. Prvním státem, který sáhl k tomuto kroku, je Polsko. Likérky se tak už nechaly slyšet, že si pohrávají s názorem, že by je stát měl odškodnit, neboť na problematiku černého trhu s pančovaným alkoholem dlouhodobě upozorňují. Stát jim však nenaslouchá. „Od začátku vzniku sdružení upozorňujeme, že problém s pančováním alkoholu tu je. Ale až teď začala celní správa upravovat čísla a připouštět, že černý trh je závažný problém,“ dodal předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.

O velké peníze přichází v důsledku zákazu prodeje lihovin také stát. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce odhadl, že státní pokladna přichází o 25 milionů korun denně, tedy 750 milionů Kč měsíčně.

Vydáno pod