Zámek v Blansku se po rekonstrukci oblékl do nového kabátu

Blansko – Opraveným nádvořím vítá návštěvníky blanenský zámek. Památka prochází rozsáhlou rekonstrukcí vnitřních prostor, v nichž vzniknou nové expozice. Na nádvoří vznikne výstava litinových soch, kterou doplní informační tabule o dějinách litiny v Blansku. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na sedm milionů korun, většinu pokryje evropská dotace.

Zrekonstruované nádvoří, nové omítky, podlahy a stavební práce v prostorách, kde vzniknou nové expozice. Zámek v Blansku na několik měsíců obsadili řemeslníci a jejich práce už je vidět. Na opraveném nádvoří už jsou první litinové plastiky. „Kromě soch, které zde už byly zčásti instalovány, tak by zde měla být tabule, která bude pojednávat o dějinách litiny v Blansku. Návštěvník se bude moct podívat, jaké slavné výrobky blanenských železáren se nacházejí v Česku i jinde ve světě,“ popsala ředitelka Muzea Blansko, které v zámku sídlí, Eva Nečasová.

Zámek bude hostit ještě další nové výstavy – jedna bude věnovaná výzkumu Moravského krasu a významným osobnostem, které se o zpřístupnění jeskyní zasloužily. Návštěvníci se také podívají do podzemí zámku. „Bude tu malá expozice o dvou sklepních místnostech, kde bude vytvořena iluze pracovny Karla Reichenbacha. Byl to významný objevitel, který v Blansku mimo jiné vynalezl parafín,“ vysvětlila Nečasová.

Vedoucí investičního odboru Marek Štefan o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Druhá etapa rekonstrukce zámku vyšla na sedm milionů korun. „Dotace z Evropské unie pokryje 75 procent uznatelných nákladů, zbytek zaplatí město,“ řekl vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Blanska Marek Štefan.

Letošní rekonstrukce není poslední, každý rok opravíme něco, slibuje město. „Chtěli bychom například částečně obnovit archeologickou expozici, která má název Nejstarší hutě. Jsou zde prezentovány železářské pece, ve kterých se tavilo železo,“ poodhalila plány Nečasová. Uvažuje se také o investici do večerního osvícení renesančního zámku.

Zámek v Blansku

Renesanční zámek v Blansku vznikl na přelomu 16. a 17. století přestavbou středověké tvrze. Základy válcové věže, která se zachovala do dnešních dnů, pochází z románského období. Panství patřilo několika majitelům, nejvýznamnější byl rod Salmů, který sídlil v blízkém Rájci. Od roku 1969 zámek slouží jako muzeum, v němž se pořádají výstavy týkající se Moravského krasu, historie hutnictví nebo dekorativní a užitkové litiny.