Policie zadržela dovozce otráveného alkoholu i prodejce na internetu

Zlín - Zlínská policie se v pyramidě lidí spojených s výrobou a prodejem závadného alkoholu dostává stále výš. Nejprve zadržela tři prodejce otráveného alkoholu, později i výrobce z nelegální stáčírny. V sobotu se jí podařilo zadržet muže, kteří s alkoholem obchodovali ve velkém. Většího dodavatele zadrželi zlínští kriminalisté v neděli v Ostravě. Policisté už našli i muže, který prodával závadný alkohol na internetu, ze kterého se zřejmě otrávil muž na Boskovicku. Celkem je v kauze obviněno už třiadvacet lidí.

Zlínská policie může slavit v metanolové kauze první větší úspěchy. Přes malé prodejce se jí daří na pomyslném žebříčku stoupat stále výš. Včera totiž zadrželi například čtyřiapadesátiletého muže, který by mohl být hlavou celého zlínského gangu. S alkoholem obchodoval ve velkém a jeho úkol spočíval v dopravování surovin k výrobci. Právě on zřejmě zásoboval surovinami i nelegální míchárnu alkoholu a sklad na zlínském sídlišti Jižní Svahy. 

„Můžu potvrdit, že to byl takzvaně hlavní dovozce pro Zlínský kraj,“ uvedl vedoucí zlínského vyšetřovacího týmu Martin Baláš. Jeho zadržení mělo ale značně dramatický průběh. Čtyřiapadesátiletý muž z Podkopné Lhoty na Zlínsku se policii totiž pokusil uniknout. U Slušovic ovšem havaroval. „Začal přidávat na plynu a najel přímo do zábradlí,“ popsala událost svědkyně, která si nepřála být jmenována. 

Policie ve svém pátrání ale ještě není u konce. „Směřujeme výš,“ potvrdil Baláš. Podle něj současné důkazy policisty přivádí především na severní Moravu. „Nalezení zdrojů ale bude trvat ještě pár dní. Naše stopy nyní vedou na severní Moravu, zdrojů však bude určitě víc,“ prohlásil Baláš. 

V Ostravě v neděli policie dodržela dalšího podezřelého. Dvaačtyřicetiletý muž měl být údajně také větší dodavatel alkoholu. „Probíhají další výslechy, jeho roli musíme rozkrýt,“ uvedl mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Policie podle něho podá návrh na vzetí obviněného do vazby. 

Přes dodavatele se chce policie dostat ke zdroji. Tedy k člověku nebo skupině, která černý trh řídí a zásobuje. Zdroj by totiž mohl stát i za zásilkou jedovatého alkoholu do Zlína. Ten obsahoval nejvíce jedu ze všech zadržených vzorků. „Vzorky obsahovaly nadměrné množství metylalkoholu,“ potvrdil Pavel Kopl z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Podle informací České televize zavládla na černém trhu s alkoholem panika a prodejci se údajně ve velkém začali zbavovat zřejmě jedovaté suroviny. Policie v souvislosti s kauzou obvinila už třiadvacet lidí.

Policie varuje před alkoholem na internetu

Ačkoliv od pátečního večera platí prohibice na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent, nemocnice stále přijímají lidi s podezřením na otravu metylalkoholem. Ve Zlínském kraji na otravu zemřely už dvě ženy. V Jihomoravském kraji pak jeden muž. V obou oblastech ale leží v nemocnicích množství otrávených lidí. Řada z nich se nachází ve velmi vážném stavu. 

Včera například v boskovické nemocnici přijali muže, který se otrávil alkoholem z lahve bez etikety, kterou si údajně zakoupil na internetu. Policisté už v neděli zadrželi muže, který měl otrávený alkohol na internetových stránkách prodávat. Policie zároveň vyzývá všechny, kteří si alkohol na internetu koupili, aby byli opatrní. „Policisté důrazně varují občany, kteří si prostřednictvím obdobných inzerátů alkohol objednali, aby jej v žádném případě nekonzumovali a ozvali se kriminalistům na linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Pokud už někdo zakoupený alkohol vypil, měl by vyhledat lékaře. Muž údajně nabízel domácí slivovici a distribuoval ji v pet lahvích.

Policie varuje, aby lidé nenakupovali alkohol přes internetovou adresu veselypetr@atlas.cz, prostřednictvím které zadržený muž údajně komunikoval.

Zdroj: Policie ČR, ČTK

Mluví mluvčí policie Petra Vedrová (zdroj: ČT24)

Stav boskovického pacienta je stabilizovaný, ale i nadále velmi vážný. Lékaři mu podali i norský lék fomepizol, který působí v organismu jako protijed. Osmatřicetiletý muž musel být napojen na plicní ventilaci i na dialýzu. 

Vážný je také stav devětadvacetiletého muže, jenž leží v nemocnici v Kyjově. Podle lékařů je jeho mozek nenávratně poškozený a jeho krevní oběh zatím funguje pouze s pomocí přístrojů. Celkem si požití závadného alkoholu vyžádalo už devatenáct životů. Dalších osmatřicet lidí po celé republice je hospitalizováno. Počet hospitalizovaných se ale stále mění.