Ve Znojmě dnes začíná tradiční vinobraní

Znojmo - Pro návštěvníky vinobraní ve Znojmě se letos otevře na 2 222 mázhausů, tedy starobylých řemeslnických a obchodnických prostor s prodejem vína, burčáku a pokrmů. Znojemské historické vinobraní je nejnavštěvovanější akcí svého druhu na Moravě, loni na něj přišlo 80 000 lidí. Velkým lákadlem je každý rok historický průvod, letos v něm lidé uvidí kostýmy za dva miliony korun. Na vinobraní se vydala i policie či pracovníci hygieny.

„Celkem letos budeme mít v průvodu více než 400 účinkujících. Početný průvod bude mít svého režiséra i ochranku. V průvodu budou kostýmy, jejichž hodnota přesáhne dva miliony korun,“ uvedl Dušan Varga ze Znojemské besedy, která akci pořádá. Po loňských nespokojených ohlasech návštěvníků s pražskou organizací se vedení Znojma rozhodlo svěřit organizaci akce právě městské Znojemské besedě.

Na vinobraní, které se uskuteční 14. a 15. září, se město připravuje už několik měsíců. Prodejci si od jara mohli zamluvit stánky, domlouvala se hudební vystoupení a historický program. Mezi hlavní hvězdy budou letos patřit kapely Chinaski, Support Lesbiens, Tata Bojs nebo Vladimír Mišík. Novinkou letošního ročníku bude zóna vyhrazená dětem a možnost přenocování ve stanovém městečku.

Organizátoři lidem slibují, že k dostání bude kvalitní burčák. Někteří vinaři také vysvětlí, jak poznat dobrý burčák. Nápoj by měl mít charakteristickou okrovou barvu a poměr cukru a alkoholu by měl být vyrovnaný. „V tomto stadiu jde o pravý burčák, který je třeba rychle zkonzumovat, protože proces kvašení neustále pokračuje. Jeho optimální chvíli ohlašuje mírné zahřátí a šumění,“ vysvětlila za tým organizátorů Jana Přibylová.

Kromě zábavy se nese vinobraní ale i ve znamení kontrol. Hned první den se mezi stánkaře vydali i policisté, pracovníci hygieny či České obchodní inspekce. Kontrolovali především dodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu. I sami prodejci jsou si ale zřejmě vědomi vážnosti situace. Zákaz podle kontrolorů tedy zatím nikdo neporušil.

Akci, která je tento rok zaměřená na středověk, vloni navštívilo osmdesát tisíc lidí. Organizátoři doufají, že stejný počet návštěvníků přijde i letos.

Jak na vinobraní?

Během konání Znojemského vinobraní jsou posíleny linky Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje:
• V pátek 14. 9. 2012 bude od 12:30 do 18:30 každých 30 minut veden z
Brna, ÚAN Zvonařky jednak pravidelný spoj linky 108 (Brno - Pohořelice
- Znojmo) po trase a zastávkách této linky a navíc pojede i expresní spoj
bez zastávek přímo do Znojma. Navíc bude zřízen mimořádný spoj linky
108 s odjezdem ve 23:43 ze Znojma do Brna.
• V sobotu 15. 9. 2012 bude od cca 7:30 hodin do odpoledních hodin
zajištěno operativní posílení této linky ve směru Brno - Znojmo, v
odpoledních a podvečerních hodinách do 19:13 pak ve směru Znojmo -
Brno. Navíc bude zřízen mimořádný spoj s odjezdem ve 23:03 ze Znojma
do Brna.
• V neděli 16. 9. 2012 bude v odpoledních a podvečerních hodinách do
20:13 zajištěno posílení této linky ve směru Znojmo - Brno.
Dále budou v oblasti Znojma zajištěny posilové spoje nad rámec jízdního
řádu do vybraných směrů celého Znojemska.

Zdroj: IDS JMK

Vydáno pod