Brněnští potápěči se vrátili z Bosny

Brno - Skupina policejních potápěčů, která v Bosně čistila řeku Sávu od munice, je zpět v Brně. Potápěči, kteří devět dnů ze dna nejdelší bosenské řeky vytahovali nebezpečné miny, se ale do oblasti pravděpodobně brzy vrátí. Bosenská vláda je totiž požádala o další spolupráci. V zemi, jež před sedmnácti lety čelila občanské válce, stále umírají na výbuchy min až tři desítky lidí ročně.

Skupina potápěčů se do bosenské Orešje na misi vypravila první týden v září. Cíl měla jediný. Zbavit řeku Sávu co největšího počtu min. Ty jsou nebezpečnou připomínkou toho, že boje na obou březích řeky patřily v polovině devadesátých let k nejkrvavějším v zemi. Podle odhadů vlády by ve vodě mohlo ležet až sto padesát dělostřeleckých min. Jen čeští potápěči ale během devíti dnů vytáhli sto padesát kusů.

Hovoří potápěč Lubomír Znojil (zdroj: ČT24)

Hned první den se potápěčům podařilo vylovit šest dělostřeleckých min a jeden puškový granát. Čechům pomáhali i bosenští pyrotechnici. Ti zneškodňovali přímo ve vodě miny, které bylo příliš nebezpečné dopravovat na břeh. Mise se účastnili i členové bosenské speciální jednotky SIPA, kteří se od českých potápěčů učili, jak s minami zacházet tak, aby hrozilo co nejmenší riziko výbuchu.

I když potápěči vylovili desítky min, je pravděpodobné, že se do oblasti ještě minimálně jednou vrátí. Už před koncem první mise s nimi o tom jednala bosenská vláda.