Komora architektů potvrdila rozsudek nad autory Auparku

Brno – Dva architekti firmy ArchDesign byli ve střetu zájmů, když vytvořili posudek na stavbu obřího nákupního centra Aupark v Brně, kterou sami vyprojektovali. Představenstvo České komory architektů (ČKA) potvrdilo březnové rozhodnutí stavovského soudu. Dvojici kvůli střetu zájmů uložilo padesátitisícovou pokutu, oba muži se navíc po tři roky nemohou ucházet o veřejné zakázky. Rozhodnutí je konečné, architekti se teď mohou bránit soudní cestou.

V březnu letošního roku si architekti Radoslav Kobza a Jaroslav Dokoupil z brněnské firmy ArchDesign vyslechli od své cechovní organizace nepříjemný verdikt. Stavovský soud ČKA uznal architekty vinnými ze střetu zájmů. 

Oba muži jsou projektanty nového obchodního centra Aupark. Desítky obchodů a stovky parkovacích míst mají v budoucnu zaplnit prostor po bývalém autobusovém parkovišti vedle nádraží Zvonařka v centru Brna. Projekt je tak velký, že si město Brno nechalo vypracovat studii, která měla posoudit vliv obří stavby na okolí. Jenže vypracováním studie byli pověřeni stejní architekti ArchDesignu, kteří Aupark projektovali. Podle vedení ČKA se tím architekti Jaroslav Dokoupil a Radoslav Kobza dostali do střetu zájmů. Pracovali totiž ve stejné věci pro dva různé zadavatele – veřejného a soukromého. 

Architektům za prohřešek hrozilo i pozastavení nebo odejmutí autorizace. Stavovský soud nakonec zvolil mírnější trest. Hlavní architekt ArchDesignu Jaroslav Dokoupil se dnes České televizi nechtěl k rozhodnutí vyjádřit s odkazem na to, že zatím nezná odůvodnění verdiktu ČKA. 

Bude kritizovaná studie neplatná? 

Podnět ke komoře podalo před rokem a půl občanské sdružení Brnění. Aktivisté teď doufají, že město i investor smetou kritizovanou studii ze stolu a zadají novou. „Předpokládáme, že město Brno podnikne veškeré kroky k tomu, aby tato studie byla anulována,“ vysvětlil Matěj Hollan z Brnění. „Teď má i developer od komory architektů řečeno, že studie, kterou Aupark potřebuje, byla prováděna neeticky. Pokud se investoři chtějí tvářit, že jednají v souladu se zákony, tak by ve vlastním zájmu měli usilovat o to, aby dokumenty, na základě kterých chtějí stavět, vznikly eticky a v souladu se zákonem,“ dodal Hollan. 

O verdiktu mluví Matěj Hollan z Brnění (zdroj: ČT24)

Anulace studie se ale aktivisté nejspíš nedočkají. „Magistrát města Brna postupoval v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, vybral tu nejlevější veřejnou zakázku. Nemáme žádný důvod pro to, abychom jakkoliv anulovali případnou smlouvu. To, že společnost, respektive její jednotlivci dostali nějakou pokutu, je věc druhá,“ uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Tři roky bez veřejných zakázek 

Pravomocný rozsudek pro architekty znamená, že sice mohou samostatně projektovat, v následujících třech letech by se ale nemohli ucházet o veřejné zakázky. Mezi kvalifikační předpoklady totiž patří i to, že architekt nebyl v posledních třech letech pravomocně disciplinárně potrestán. 

Možnosti potrestání architektů

Za závažné nebo opětovné porušení povinností autorizované osoby Komora autorizované osobě uloží, nejde-li o trestný čin, některé z těchto disciplinárních opatření: a) písemná důtka, b) pokuta až do výše 50 000 Kč, c) pozastavení autorizace na dobu nejvýše tří let, d) odejmutí autorizace.

Pro firmu by se mohlo jednat o výrazný problém, brněnský ArchDesign totiž v minulých letech zpracovával například územní plán města Brna, Znojma a městyse Strážek nebo územní studii lokality Hněvkovského v Brně. 

Oběma mužům, respektive firmě Arch.Design, s.r.o. BRNO tak možná nezbude, než se nechat zaštiťovat jmény jiných architektů. Například kolegy z korporace Arch.Design Group, jíž je brněnská firma součástí. 

O možném střetu zájmů úředníci věděli, přesto zakázku získal ArchDesign 

Zakázku na vypracování studie o posouzení vlivu obchodního centra zadal Odbor územního plánování a rozvoje města Brna. „Samozřejmě, že jsme o možném střetu zájmů věděli, ale stavební zákon nic takového neakcentuje. Pro nás bylo důležité výběrové řízení a nejnižší cena,“ bránil město před časem mluvčí magistrátu Pavel Žára. 

I tento argument města byl kritizován aktivisty z občanského sdružení Brnění, město podle nich nemělo firmu s nabídkou na vypracování studie vůbec oslovit. Plánované centrum Aupark také podle Brnění zlikviduje malé obchody v centru Brna.

Centrum Aupark by mělo podle konceptu Jižního centra propojit nové vlakové a autobusové nádraží s centrem města. V objektu budou kromě obchodů, restaurací a kaváren i další volnočasové aktivity. Výstavba by měla proběhnout ve dvou fázích – v první vznikne 31 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy, druhá fáze rozšíří projekt o dalších 40,5 tisíce metrů.

Vydáno pod