Na otravu metylalkoholem zemřela žena z Fryštáku

Zlín - První případ lidí otrávených metylalkoholem registrují lékaři ve Zlíně. V tamní nemocnici včera o půl šesté hospitalizovali 54letého muže, dnes ráno k němu přibyl další 49letý muž. Mimo ohrožení života je 58letá žena, která je umístěna na interní oddělení nemocnice. Další 53letou ženu přijala interní klinika během dne. Projevovala se u ní nevolnost a poruchy vidění, byla ale při vědomí. Nově byl v podvečer hospitalizován 37letý muž. V jednom ze zlínských bytů byla dnes ráno nalezena mrtvá 61letá žena. Doma měla i láhev od alkoholu, příčinu úmrtí ale určí až pitva. U další 62leté ženy z Fryštáku, která zemřela v sobotu, výsledky pitvy naopak potvrdily otravu metylenem.

Byt zemřelé 61leté ženy ze Zlína se nachází nedaleko místa, kde podle jedné z vyšetřovacích verzí popíjeli v pondělí večer lidé hospitalizovaní v nemocnici. Podle této verze si lidé koupili alkohol v obchodě na Jižních Svazích. „Vyšetřujeme však i další verze, že lidé pili alkohol s někým. Zjišťujeme, kdo ho donesl, a případně odkud,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Javoříková.

Podle prvních informací nejméně jeden z hospitalizovaných konzumoval alkohol zakoupený v jedné z večerek na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně. Policisté dnes ráno podezřelou večerku ve Zlíně uzavřeli a provozovnu kontrolovali. Poté odjeli do nemocnice, aby vyslechli muže, který měl údajně konzumovat alkohol z této prodejny. Zda za jeho otravou skutečně stojí alkohol z dané provozovny, není možné zatím potvrdit.

„Osmapadesátiletý muž popíjel včera večer pravděpodobně vodku. Měl ale být mimo Zlín, takže přesně nevíme, kde ji pil. Vzhledem k jeho vážnému stavu jej nelze vyslechnout,“ přiblížila mluvčí policie Lucie Javoříková. Dodala, že u dalších dvou hospitalizovaných ještě nebyla otrava metanolem potvrzena. „Údajně popíjeli rum, více bude známo po výslechu ženy, která je při vědomí,“ řekla policejní mluvčí. Otrava metylalkoholem zatím není potvrzená ani u 37letého muže, které lékaři ve Zlíně hospitalizovali dnes v podvečer.

Zlínský magistrát už včera vyslal do ulic pracovníky živnostenského odboru. Ti zkontrolovali stánky na trhu Pod Kaštany, ve třech z nich zjistili prodej rozlévaného alkoholu a následně jej zakázali. V kontrolách provozoven na území města, kde se alkohol prodává, pokračují dnes ve spolupráci s celní správou. Během dneška zasedl ve Zlíně krizový štáb, aby jednal o dalších opatřeních. V tuto chvíli jezdí po Zlíně automobil, ze kterého zní hlasité varování před pitím alkoholu neznámého původu. Městská policie rovněž vyrazila na místa, kde se scházejí sociálně vyloučení lidé, aby je před konzumací rozlévaného alkoholu varovala.

Krizový štáb se na jihu Moravy sejde zítra

Členové krizového státu se budou radit zejména o postupech při informování obyvatel. Chtějí například vydat přehled míst, kde si lidé mohou nechat otestovat už zakoupený alkohol, u kterého mají podezření, že by nemusel být v pořádku. Podle mluvčího kraje Jiřího Klementa totiž zatím není jasné, kolik lahví s nebezpečnou tekutinou koluje mezi lidmi.

Rozhovor s Janou Laštovičkovou z břeclavské hygieny (zdroj: ČT24)

Kontroly budou trvat několik dní

Na nohách jsou od včerejška hygienici, potravinářští inspektoři i Česká obchodní inspekce. I dnes pokračují v kontrole jídelen a restaurací. Zaměřují se přitom zejména na prověření dokladů k alkoholu a kontrolu kolků. Svoji pozornost soustředí mimo jiné na provozovny, kde se prodává rozlévaný alkohol. Potravinářská inspekce už odebrala několik vzorků rozlévaného alkoholu, u kterých by měla v nejbližší době analyzovat, zda neobsahují metylalkohol.

„Jeden inspektor provede denně kolem 10 kontrol, celkem jich tak uděláme za den asi 200,“ říká Jana Laštovičková z břeclavské hygienické stanice. Kontroly by měly pokračovat až do konce příštího týdne. Kdykoli narazí na podezřelou nádobu s alkoholem, odeberou vzorek na analýzu.

Stav pacientů je kritický

Stav pacientů, kteří leží s otravou metylalkoholem ve Znojmě a v Kyjově, zůstává kritický, lékaři oba udržují v umělém spánku. 29letý muž je podle ředitele kyjovské nemocnice Petra Svobody v přímém ohrožení života. Celkem bylo na jižní Moravě a ve Zlínském kraji hospitalizováno 5 lidí otrávených metylalkoholem.

Podle lékařů je pro pomoc postiženým nejdůležitější čas. Lidé by proto měli do nemocnice přijít již při prvním podezření, že vypili pančovaný alkohol. Nebezpečí je ale mimo jiné v tom, že v první fázi se otrava nepozná. Metylalkohol chutná téměř stejně jako alkohol běžný, jen je mírně nasládlý. Příznaky pacienti pociťují až v druhé fázi otravy, kdy vznikají nebezpečné odpadní látky metylalkoholu, hlavně toxická kyselina mravenčí. Otravu doprovázejí poruchy zraku a celkové překyselení organismu, které se projevuje těžkými bolestmi břicha a dušností.

Riziko u pěstitelských pálenic je jen teoretické

Provozovatel pálenice v Tišnově Otakar Kappel tvrdí, že se lidé, kteří si nechají v oficiální palírně zpracovat kvas, nemusí metylalkoholu obávat. I když připouští, že i při domácím pálení může vznikat. Příčinou může být kvas z nezralého, dostatečně neprokvašeného ovoce nebo kvas připálený ke kotli při rychlém zahřívání. Záleží na zkušenosti palírníka, aby takovým situacím dokázal předcházet.

Rozhovor s Otakarem Kappelem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod