Dva muži leží v kritickém stavu po otravě ve Znojmě a Kyjově

Brno - Dva muži leží od soboty v kritickém stavu v nemocnicích v Kyjově a ve Znojmě po otravě metylalkoholem. Lékaři u nich naměřili vysokou až smrtelnou hladinu jedu. Policie prověřuje, zda existuje souvislost s případem v Havířově, kde se prodával alkohol, kvůli němuž zřejmě na stejnou otravu zemřeli tři lidé.

V Kyjově v sobotu přijali v nemocnici 29letého muže z Veselí nad Moravou. Přivezli ho jeho známí, údajně jen s lehkou bolestí břicha. „Už seděl ntady v hospodě, když jsem přišel. Dali jsme si spolu jednoho ruma a on se pak zvedl a odešel domů. Říkal, že ho bolí břicho. Ten rum jsme měli všichni a nikomu jinému nic není,“ popsal páteční události známý hospitalizovaného muže.

Výpověd kamaráda otráveného muže z Veselí (zdroj: ČT24)

Jeho stav se ale velmi rychle zhoršoval. „Je po resuscitaci a jeho stav je velmi vážný,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Svoboda. „Zjišťujeme, kde k alkoholu přišel, abychom případně zamezili jeho šíření. Zatím není zřejmé, zda tento případ souvisí s havířovským,“ řekl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Vedení Kyjova se nicméně už rozhodlo svolat na pondělí krizový štáb. Účastnit se ho budou starostové okolních obcí i policisté. Hlavním bodem jednání bude právě to, odkud alkohol pochází.

Muži, který je od soboty hospitalizován ve Znojmě, je 42 let a pochází od Havířova, v jihomoravském městě pracuje. „Podle svého vyjádření požil doma levnější alkohol,“ řekla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. „Je také ve velmi vážném stavu,“ dodal mluvčí nemocnice ve Znojmě Pavel Jajtner.

Případ otravy metylalkoholem se objevil tento týden v Havířově a je pravděpodobné, že všichni postižení požili nelegálně upravený stáčený alkohol. Lidé hospitalizovaní kvůli tomu na severní Moravě jsou ve vážném stavu a hrozí jim minimálně trvalé následky. 

Příznaky otravy metylalkoholem

Počáteční příznaky otravy metylalkoholem jsou podobné opilosti. Vážné obtíže se objeví až za více hodin, většinou za 18 až 24 hodin. Interval je delší, když člověk pil i normální alkohol. Postiženého bolí hlava, zvrací, vidí rozmazaně, má rozšířené zornice, zrychleně dýchá, je utlumen, může upadnout do bezvědomí či kómatu. Má křeče, klesne mu tlak, srdce bije zrychleně nebo zpomaleně. Smrt nastává zástavou dýchání, tedy obrnou dýchacího traktu.

Otrava metylalkoholem je v ČR velmi řídká, podle dostupných informací výjimečná. Pokud ale člověk „špatný“ alkohol vypije, nemá šanci poznat to podle chuti. Jako první pomoc se při otravě metylalkoholem podává čistý alkohol, který působí jako protijed.