Jak v uplynulých čtyřech letech pracovali zastupitelé pro kraj?

Brno - Krajské volby se blíží, a tak se Česká televize rozhodla detailně podívat na práci politiků, které jsme před čtyřmi lety zvolili do jihomoravského krajského úřadu. Kdo je s prací v zastupitelstvu a ve výborech na štíru a kdo se naopak vyprofiloval jako premiant? Data ČT získala z docházkových archů, které jí poskytli zaměstnanci kraje.

Jihomoravská zastupitelka a zároveň europoslankyně Zuzana Brzobohatá (ČSSD) chybí na jednáních krajského zastupitelstva vůbec nejčastěji. Ze třiceti jednání přišla jen na devatenáct z nich. „Důvody mé neúčasti byly velmi prosté. Zasedání Jihomoravského kraje se mi vždy krylo s plenárním zasedáním Evropského parlamentu. Tam mám téměř stoprocentní účast. Do Evropského parlamentu jsem byla zvolena v roce 2009 a tehdy jsem zvažovala, jestli nerezignovat, ale stala jsem se členkou výboru pro regionální rozvoj. Proto se mi zdálo velmi vhodné propojovat obě funkce. Myslím si, že to bylo užitečné,“ obhajovala se Brzobohatá.

Letos už se Brzobohatá rozhodla nekandidovat. Stejně jako další krajský zastupitel Jiří Kadrnka (ODS), který chyběl na třetině zasedání. Odpovědět na otázku, proč se tak často neúčastnil, odmítl. „Určitě jsem na všech nebyl, ale v tomto okamžiku se omezím na větu, že mi to připadá jako velké zneužívání České televize sociální demokracií,“ reagoval na dotaz Kadrnka.

         Zastupitelé                                   počet neúčastí

  1. Zuzana Brzobohatá (ČSSD)                    11
  2. Jiří Kadrnka (ODS)                                10
  3. Libor Ambrozek (KDU-ČSL)                      8
  4. David Macek (KDU-ČSL)                         7
  5. Stanislava Slavíková (ČSSD)                   6
  6. Lubomír Šmíd (KDU-ČSL)                        6
  7. Vojtěch Adam (nestr.)                           5
  8. Miloš Petrů (KDU-ČSL)                           5
  9. Vojtěch Fabík (ODS)                              5
  10. Jiří Životský (KDU-ČSL)                          5
  11. Milan Venclík (ODS)                               5
  • Předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zdroj: ČT24

Jako muž dvou tváří se ukázal hejtman Michal Hašek. Zatímco v účasti na jednání krajských zastupitelů nechyběl ani jednou, v Poslanecké sněmovně se jako poslanec účastnil jen třetiny hlasování. „Jako politik z jižní Moravy se snažím maximálně hájit zájmy lidí a řešit jejich problémy tam, kde je to potřeba. V situaci, kdy Nečasova vláda svými 118 hlasy nepřipouštěla opozici ani k vystoupení, tak jsem prostě vyhodnotil, že je užitečnější se v řadě jednacích dnů věnovat naplno funkci hejtmana,“ tvrdil Hašek.

Že takový krok není neobvyklý, potvrdil i politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink. „Když tam přijde, tak ten zvolený člověk může opravdu zjistit, že je jen do počtu a reálně nic nezmůže, protože většina z druhého tábora je natolik silná, že si dělá, co chce,“ řekl Pink.

Hovoří politolog Michal Pink (zdroj: ČT24)

U Michala Haška je ale číslo absencí alarmující. Zúčastnil se jen třetiny hlasování ve sněmovně, což je nejméně ze všech poslanců. Vícekrát dokonce hlasoval i jeho stranický kolega David Rath, který je od půlky května ve vazbě.

Účast Michala Haška na hlasováních v Poslanecké sněmovně

Hlasoval

1279krát

(33,6 %)

z toho

  • ANO

698krát

(18,8 %)

  • NE

163krát

(4,4 %)

  • Zdržel se

418krát

(11,0 %)

Omluven

1519krát

(39,9 %)

Nepřihlášen

1008krát

(26,5 %)

(zdroj: Poslanecká sněmovna)

Na zastupitelstva je nejvíc vidět, důležitější je práce ve výborech

Výbory mají na starost kontrolu hospodaření kraje nebo přípravu nejrůznějších podkladů pro jednání zastupitelů. První místo za svoji neúčast vybojoval Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který se účastnil pouze pětiny zasedání. Proč práci ve výborech tak zanedbával a v roce 2010 se neúčastnil dokonce ani jednoho jednání, odmítl komentovat. „Pokud byl někdo zvolen a má účast nula, tak samozřejmě je otázka, jestli si v ten moment dělá ze svých voličů legraci nebo jak to vlastně myslí,“ zhodnotil politolog Pink.

V těsném závěsu za Liborem Ambrozkem se umístil starosta Ivančic a poslanec Vojtěch Adam (KSČM). Ten zameškal tři čtvrtiny svých zasedání.

Podívejme se také na opačnou stranu spektra - mezi ty, kteří práci ve výborech nešidí. Za čtyři roky se jako premiant vyprofiloval Zdeněk Dufek (ČSSD). Jako předseda finančního výboru nechyběl ani na jediném jednání. „Jsem uvolněný pro výkon funkce, je to mé zaměstnání, takže by to mělo být samozřejmé,“ řekl.

Zároveň ale s pochopením obhajoval kolegy, kteří mají ke stoprocentní účasti daleko. „Je potřeba rozlišovat, jestli je to uvolněný politik nebo ne, tedy jestli je práce pro kraj jeho hlavní činností nebo chodí do zaměstnání. Víte, lidé se bojí o práci, a ne každý zaměstnavatel má pochopení pro politické angažmá daného zaměstnance. Někdy to prostě skloubit nejde,“ tvrdil.

Zastupitelé berou víc než 4 tisíce, členové výborů dokonce sedm

Jenže jak zastupitelé, tak členové výborů dostávají za svoji práci pro kraj každý měsíc plat. Bez ohledu na to, jestli přijdou pokaždé nebo vůbec. „Jedná se o paušální měsíční odměnu. V případě člena zastupitelstva jsou to 4 798 korun, v případě člena výboru 7 002 korun a v případě neuvolněného předsedy výboru jde o částku 9 073 korun,“ popsal mluvčí krajského úřadu Jiří Klement. Zmiňovaný lidovecký zastupitel Ambrozek tak za rok 2010, kdy nedorazil ani na jedno jednání výboru, dostal přes 63 tisíc korun.