Lidé protestovali proti oddalování stavby silnice R43

Brno, Moravská Třebová - Asi 150 turistů se dnes zapojilo do protestu proti oddalování stavby silnice R43, která má spojit Jihomoravský a Pardubický kraj. Poukazují na to, že doprava po stávající silnici I/43 je přetížená. Mluví se o ní jako o silnici smrti, a navíc vede přes mnoho obcí, jejichž život hustý provoz významně ovlivňuje.

Protestující od rána pochodovali po tělese tzv. Hitlerovy dálnice, která se v mnoha místech kryje s plánovanou trasou R43. Jednotlivé skupiny vyšly z Brna a z Moravské Třebové, která by měla být touto komunikací s Brnem spojena.

„Není nám lhostejný tento stav, který se stále odkládá,“ řekl organizátor pochodu Jaroslav Oldřich. Z protestní akce za stavbu silnice R43 se stává tradice. Turisté se schází už potřetí, a i když společně stráví příjemný den, přejí si, aby znovu pochodovat neměli zapotřebí. 

Pravidelnými účastníky protestu jsou například manželé Kudláčkovi. Bydlí v Boskovicích. Do Brna jezdí výjimečně. Cestování po staré silnici, které se říká cesta smrti, je pro ně totiž doslova utrpením. „Manželka se se mnou po té silnici už v autě bojí,“ vysvětluje svoji účast na pochodu Vítězslav Kudláček. 

Protest proti oddalování stavby R43 (zdroj: ČT24)

O nové silnici, která by spojila Jihomoravský kraj s Pardubickým, se mluví už od roku 2001. Nedávno ale plány kraje zkřížil Nejvyšší správní soud, jenž zrušil celý územní plán. Konkrétně u trasování R43 soudkyně naznala, že kraj vybral špatnou variantu. 

„Jihomoravský kraj se s tím nehodlá smířit, proto v těchto dnech chystáme ústavní stížnost. Chceme požádat Ústavní soud, aby zásady územního rozvoje znovu vzkřísil,“ říká jihomoravský radní David Macek (KDU-ČSL), který má na starosti územní rozvoj kraje.