Registr vozidel stále drhne

Brno – Registr vozidel ani po skoro dvou měsících nefunguje tak, jak má. Novinka za desítky milionů je podle úředníků stále pomalá a kvůli špatnému přenosu dat obsahuje miliony chyb, které musí pracovníci registru ručně opravovat. V Brně proto dnes vydali jen 130 pořadových lístků, ve starém režimu by úředníci zvládli odbavit až 200 lidí.

„Přetrvávají problémy, které jsme zaznamenali už při spuštění. Tedy pokud registrujeme nové vozidlo nebo děláme převod, v systému se nám neobjevují původní data. Musíme je ručně dopisovat a opravovat,“ řekl vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Kuřim Jiří Kovář. 

Ruční doplňování v systému rovná se zdržení pro úředníky i řidiče. „Dnes je pátek a na brněnský registr přišlo 200 lidí. My jsme přesto vydali jen 130 pořadových lístků a budeme čekat, jestli je všechny zvládneme. Ve starém systému by to nebyl problém,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Systému taky stále chybí provázanost s evidencí obyvatel, takže si úředník nemůže některé údaje ověřit. Problémy se vyskytují i v datech z technické uzpůsobilosti automobilů.

Dodavatel systému prý pracuje na zlepšení, to je ale mizivé. „Občas vidíme změny k lepšímu, ale bohužel to základní pořád zůstává stejné. A zatím asi nikde není světlo na konci tunelu. Pokud ta data už jednou nebyla přenesena a chybí, tak nám nezbývá, než je ručně u každého úkonu opravovat,“ uzavřel Kovář.

Problémy popisuje mluvčí magistrátu Brna Pavel Žára (zdroj: ČT24)

Efektivita se nekoná

Problémy s registrem nastaly po jeho desetidenní odstávce na začátku prázdnin. Úřady po celé zemi v té době přecházely na nový systém, od kterého si Ministerstvo dopravy slibovalo větší efektivitu, kterou mělo přinést propojení databáze s ostatními registry v Česku, ale i s databázemi v ostatních zemích Evropské unie. Místo efektivity nastala série kolapsů, které začaly hned první den po spuštění. Stovky řidičů v dalších týdnech na úřadech často marně čekaly. Když už se řidiči dostali na řadu, ani to nebylo zárukou, že své auto přepíšou. Nový systém kolaboval, zadával nesmyslné údaje, jiné naopak museli úředníci ručně dopisovat. 

Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný před časem přiznal, že v novém registru je kolem jednoho milionu chybných dat. Chyby nejde odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci nesrovnalosti v databázi zjistí a opraví. To může trvat i roky. Automobily mají v databázi například špatně uvedené majitele a nesedí jejich technické parametry, jako jsou objem motoru či barva karoserie. 

Nekonečný příběh

Letní referování o nefungujícím registru mělo ve všech médiích téměř podobu nekonečného seriálu. Za brněnskou redakci České televize padl tento úkol na redaktorku Barboru Lukšovou. Přenosový vůz, kamera a naše kolegyně se staly pravidelným společníkem úředníků a klientů brněnského registru na skoro tři týdny. Do konce července bylo z Brna natočeno téměř 40 živých vstupů, které dohromady zabraly hodinu vysílacího času. Celkem se v Událostech v regionech odehrálo 10 reportáží. Kdyby se poskládaly za sebe, daly by dohromady celé jedno vysílání. Výmluvné jsou i titulky článků na našem webu:

 9. července - Registr vozidel po odstávce zkolaboval. Na úřadech čekaly stovky lidí

16. července - Registr vozidel v Brně funguje, ale jen pomalu

24. července - Registr ráno znovu zkolaboval, pak se rozběhl

25. července - Registr začal fungovat, z úřadu poprvé odcházeli šťastní řidiči

31. srpna - Registr vozidel v Brně stále drhne

…zdá se, že ani teď seriál nekončí.