Uherské Hradiště otevřelo galerii folklorního impresionisty Uprky

Uherské Hradiště – Barokní jezuitská kolej v Uherském Hradišti se otevřela veřejnosti ve zbrusu novém kabátě. V rozlehlém objektu, jehož rekonstrukce vyšla na 80 milionů korun, nově sídlí Galerie Joži Uprky a expozice věnovaná dějinám města. Dokončené sály si lidé poprvé prohlédnou v sobotu.

Celé první patro jezuitské koleje ovládl zakladatel moravského impresionismu Joža Uprka. Výstavní sály zaplnilo na sto dvacet jeho nejlepších obrazů přivezených z celé republiky. Díla jsou převážně ze soukromé sbírky z Veselí nad Moravou, ale taky ze státních galerií, včetně pražské Národní. Rozměrná plátna přibližují život a tradice obyvatel Slovácka. Vzácné fotografie na chodbách zase život autora. 

„Chceme, aby výstava byla trvalá, nikoli časově omezená. Čas od času bude doplňována dalšími obrazy, které se nám podaří zajistit z jiných sbírek. Budou se zde taky konat různé akce i přednášky,“ popsal předseda správní rady Nadace Moravské Slovácko Zdeněk Zemek. Radnice doufá, že nová galerie natáhne do města turisty. „To jsou takové prvky, které mohou vést k tomu, že přivedou k nám do Uherského Hradiště další turisty a návštěvníky,“ doufá starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS). 

NO COMMENT: Nové kulturní centrum s galerií Joži Uprky (zdroj: ČT24)

Nedávno vyznamenanému historickému městu roku dosud chyběla stálá expozice věnovaná vlastním dějinám. Patří jí proto sály v přízemí. Vitríny jsou plné unikátů vystavovaných jen vzácně anebo vůbec. Nechybí zakládací listina Přemysla Otakara II. nebo pracovní nástroje středověkých katů. 

Původně jezuitská kolej později sloužila jako kasárna, poté jako dům služeb. Ještě před rokem byla zchátralá budova ostudou, teď je chloubou města. Omlazovací kúra přišla na téměř osmdesát miliónů korun, třetinu pokryly evropské dotace.

Joža Uprka

Moravský malíř a grafik, představitel romantického historismu se narodil 26. října 1861 v Kněžedubi. Pocházel ze selské rodiny, jeho otec byl rolník a malíř samouk. Jožův mladší bratr František se proslavil jako sochař. Od roku 1884 studoval Uprka na mnichovské akademii, kde spoluzaložil spolek „Škréta“, jehož dalšími členy byli Alfons Mucha, Antonín Slavíček, Pavel Socháň a Luděk Marold. V roce 1888 přesídlil zpátky do rodného kraje, který ho inspiroval náměty a kde také vznikla stěžejní část jeho díla. Témata čerpal z každodenního života prostého lidu, práce, obyčejů a slavností, zachycoval podobu lidových krojů i krajinu Moravského Slovácka. Na přelomu let 1892–1893 díky stipendiu navštívil Paříž, kde studoval díla starých mistrů a seznámil se se současným uměleckým děním, zejména s impresionistickým stylem, který ho inspiroval. Za svého života se Joža Uprka dočkal několika souborných výstav v Praze, Brně a Hodoníně.

Zdroj: Wikipedia