Soud prodloužil vazbu dvěma obviněným z Toflova gangu

Brno - Krajský soud v Brně rozhodl, že Miloš Almásy a Petr Křipský – dva členové takzvaného Toflova gangu – zůstanou dál ve vazbě. Stejný soud bude rozhodovat i o celé kauze údajné zločinecké skupiny, která měla několik let vydírat jihomoravské podnikatele. Třinácti obviněným, z nichž někteří jsou bývalí policisté, hrozí až šestnáctileté vězení. V nejbližší době by soud měl také oznámit termín začátku hlavního líčení.

Soudce zdůvodnil ponechání ve vazbě vysokým trestem, který oběma obžalovaným hrozí. V takových případech judikatura Ústavního soudu stanoví, že se dá předpokládat nebezpečí útěku. Obžalovaným proto nepomohly ani sliby, že nechtějí utéct a že se nebudou vyhýbat vyšetřování, protože mají pevné rodinné zázemí. Obhájci Miloše Almásyho i Petra Křipského s verdiktem nesouhlasili, podle nich důvody k vazbě jejich klientů neexistují. Soudce bude v následujících dnech pokračovat ve studiu spisu, který má desítky tisíc stran. Odhaduje, že pokud dojde k závěru, že by mělo být nařízeno hlavní líčení, stane se tak přibližně do měsíce.

Toflovým gangem je nazývána skupina třinácti lidí, z nichž někteří jsou bývalí policisté, kteří údajně vydírali podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí. Žádali ale za to úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010. Podle jednoho ze svědků měli být jen špičkou ledovce. „Tihle lidé byli jen posluhovači justiční a soudní mafie,“ vypověděl. Vykonávali prý zadání celků napojených na soudní moc.

Případ teď míří ke Krajskému soudu v Brně. „Termín hlavního líčení bude stanoven v nejbližších dnech. Jde o kauzu s vazebně stíhanými. Soudce, jemuž byl tento případ přidělen, nebude s jeho stanovením otálet,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Gang údajně vedl bývalý brněnský policista Michal Tofl, který byl v červnu 2010 zastřelen samopalem. Policie zadržela tři muže, jeden z nich se v olomoucké vazební věznici oběsil.