Vyhořelý ovčín v Předklášteří má novou střechu

Předklášteří (Tišnovsko) - Po pěti letech od ničivého požáru se bývalý ovčín v areálu kláštera Porta coeli (Brána nebes) v Předklášteří u Tišnova dočkal nové střechy. Budova je součástí památkově chráněného areálu. Dělníci proto při obnově střechy použili dobové technické postupy.

Tesaři si při pokládání střechy vyzkoušeli postupy, které používali jejich předchůdci před třemi stoletími. Celá střešní vazba je poskládaná prakticky jen za pomoci dřeva. Spoje drží dubové kolíky a důmyslný systém čepů.

„Zastřešení provádíme klasickou barokní ležatou stolicí na rozpětí objektu šestnáct a půl metru, což je republikový unikát,“ popsal použitou metodu stavbyvedoucí Pavel Hrbáč.

Ovčín vzplál před pěti lety. Požár vznikl při neopatrné dětské hře s ohněm. Z budovy zbyly jen trosky a před stržením ji zachránilo jen to, že patří cisterciáckému opatství kláštera Porta Coeli. Finančně nesmírně náročná oprava i přes podporu kraje nebo havarijního programu Ministerstva kultury postupuje zatím jen pomalu.

Rozhovor s Pavlem Hrbáčem (zdroj: ČT24)

Mluvčí Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Musil ale věří, že peníze na opravu ovčína se najdou: „Je to velmi vzácně dochovaný plnohodnotný areál raně středověké architektury. Taky v tomto ohledu se dá předpokládat, že veškeré další požadované dotační tituly budou prioritně uspokojovány.“

Stavba střechy je klíčová proto, aby objekt dál netrpěl vlivy počasí. Celkem tisíc metrů čtverečních by mělo být pokryto příští rok. Na krovy padne přes sto dvacet kubíků dřeva.