V Bzenci začali lesníci kácet ohořelé stromy

Bzenec - Po necelých třech měsících od ničivého požáru v lesích u Bzence se krajina výrazně změnila. Lesní dělníci začali kácet ohořelé stromy, na některých místech tak vznikají rozsáhlé mýtiny. K zemi šly borovice na prvních dvaceti hektarech spáleného lesa. Většinu těchto prací chtějí lesníci dokončit během podzimu, aby na jaře mohly začít práce na obnově lesa.

„V současné době hrozí rozšíření kůrovcem, proto je vytěžení stromů zapařených po požáru velmi nutné. Kůrovec jde do zavadlých stromů, tam se množí a snese vajíčka,“ vysvětluje nutnost rychlého odvozu poškozených stromů myslivec Antonín Čejka.

V místě, kde ještě nedávno stál borový les, budou na jaře příštího roku nové sazenice stromků. Celkem by se na dnešních mýtinách mělo objevit 1,5 milionu nových sazenic. Kromě jehličnatých stromů chtějí lesníci vysadit i stromy listnaté, aby se zabránilo případným požárům v budoucnosti.

Vysadit nové stromy je podle odborníků nutné. Celé území, které mu se přezdívá Moravská Sahara, totiž leží na písčitém podloží. Právě to teď dělníkům znepříjemňuje práci. Bez stromů by se ale písky opět rozhýbaly. Než ale stromy dorostou do své původní výšky, zabere to  podle odborníků dalších 80 let.

No comment: Lesníci likvidují spálený les (zdroj: ČT24)

Požár v bzeneckém lese vzplál 24. května. Jeho likvidace trvala téměř týden. Práci totiž hasičům komplikoval silný vítr, a tak se plameny v suchém porostu nedařilo dlouho uhasit. V prostoru takzvané Moravské Sahary oheň zasáhl celkem 174 hektarů borového lesa a způsobil škodu ve výši asi 30 miliónů korun. Jen 10 miliónů si vyžádal zásah hasičů. Těch se u Bzence vystřídalo více než 1 500. U požáru totiž zasahovaly jednotky z celé republiky, a dokonce přijelo na pomoc i 10 jednotek hasičů ze Slovenska.

Hasiči v boji s ohněm spotřebovali 21 miliónů litrů vody. Tu si díky nepřístupnému terénu přiváděli speciálními až 6 kilometrů dlouhými hadicemi z řeky Moravy. Hadicemi proteklo za minutu tolik vody, jako se vejde do 10 velkých cisteren. Vlastník lesa, tedy Lesy České republiky, musí nyní do dvou let spálenou plochu nově zalesnit.

Vydáno pod