Brno žilo Velkou cenou i v noci

Brno - Jihomoravská metropole nežije Velkou cenou silničních motocyklů pouze přes den, ale také v noci. Nejvíce fanoušků zůstává už tradičně v kempech. Jak to ve stanových městečkách vypadá noc před vrcholem Grand Prix, zjišťoval štáb České televize.

Bujará, svérázná zábava a sportovně-kulturní rituály. Taková byla noc v kempech v okolí Masarykova okruhu. Byli ale i podnikavci, kteří využívali nepozornosti ostatních. „Našli se i lidé, kteří se sem nešli bavit, ale šli sem za krádežemi,“ potvrdil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. „Mně sebrali všechno, když jsme spali… můj telefon, bráchovi telefon, peněženku, kterou jsem měl v kalhotách,“ stěžoval si okradený fanoušek Luboš Musil. Za jednu jedinou noc stihl zloděj z Prahy vykrást dva stany, auto a obrat i spícího fanouška. Dohromady ukradl věci za 72 tisíc korun. Policii se ho podařilo zadržet a většinu věcí vrátit. 

I sami fanoušci ale občas nedávají policistům spát. „Zábava je mnohdy na hraně. Fanoušci se baví, jsou docela často podnapilí, takže je to složitá situace. Ale zatím šlo vše bez nějakých větších incidentů,“ dodal Malášek. 

NO COMMENT: Noční řádění fanoušků Grand Prix (zdroj: ČT24)

Velká cena byla sice znát i v centru Brna, atmosféra tam ale byla podstatně klidnější. Zahrádky restaurací byly plné cizinců, všude vyšší ceny a fronty taxikářů. „Taxikářské žně to v žádném případě nejsou. Taxíků je moc, lidí málo,“ povzdechl si taxikář Miroslav Urválek. Doby pendlování mezi kempy a městem už jsou podle provozovatelů stanových městeček pryč. Většina fanoušků zůstává přímo v centru dění. A o to méně problémů řeší také policisté na silnicích. Většina řidičů přichycených s alkoholem v krvi byli paradoxně Češi.