Grad Prix problémy v dopravě zatím nezpůsobuje

Brno - Bez dopravních problémů začal druhý tréninkový den Velké ceny ČR silničních motocyklů. Návštěvníci na Masarykův okruh přijížděli i v noci, další se přidávali dnes. Problémy v dopravě a na dálnici D1 to ale nezpůsobilo. Potíže ale hlásí organizátoři, desítky návštěvníků se pokusily zneužít nový systém elektronických vstupenek.

Nový systém elektronických vstupenek měl ušetřit organizátorům čas, místo toho se ho desítky fanoušků pokusily zneužít. „Vstupenka má unikátní čárový kód. Někteří si ho ale vytiskli víckrát a snažili se jít jinými tribunami a namluvit ostraze, že je na minulé tribuně neodhlásili. V takovém případě postupujeme nekompromisně, protože máme kamerový systém a ten to jasně dokáže,“ uvedl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana. 

Jindy zelené louky v okolí Masarykova okruhu se proměnily ve stanová města. Kde je jen kus zeleně, třeba i na zahradách místních lidí, stojí stany. Lidé v Brně se snaží těžit z Velké ceny, kde se dá. Přesto se provozovatelé kempů i občerstvení shodují, není to, co to bývalo. Zisky jsou rok od roku nižší. 

O invazi fanoušků z počátku devadesátých let se už nedá mluvit. Po revoluci do jednoho z kempů jezdilo 5 tisíc, teď jich je tu sotva polovina. Navíc místo na motorkách přijíždí hlavně v autech a karavanech, tedy se vším luxusem. „Máme tady ledničku, pivo, agregát, rádio, maso,…“ vyjmenoval návštěvník Franz Eigenschenk. 

Letos policisté evidují na parkovišti u Automotodromu 1 400 motorek. I díky důsledným kontrolám policie se už tři roky na Grand Prix neztratila jediná motorka. A bezpečnostní opatření se navíc rok od roku zvyšují. „Už několik let nám vypomáhají kolegové z Rakouska, letos máme navíc kamerový systém on-line a cyklohlídky v lese,“ upřesnil šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. Zatěžkávací zkouškou bude pro policisty dnešní noc, a to jak v kempech, tak i v centru města. 

  • Návštěvníků v kempech ubývá zdroj: ČT Brno
  • Velká cena láká diváky z celé Evropy zdroj: ČT Brno

Dopravní komplikace se zatím nekonají 

Podle mluvčího brněnské policie Pavla Švába žádné potíže v dopravě nejsou, nezpůsobil je ani požár dodávky na jedné z benzinových pump před Brnem. Návštěvníků bude letos patrně méně než v minulých letech. V pátek bylo na brněnském okruhu asi 15 tisíc diváků. Hlavní nápor návštěvníků lze očekávat v neděli, kdy se konají závody. 

Brněnští policisté v souvislosti s Velkou cenou ČR zvýšili počet kontrol v ulicích Brna. Od pátečního večera přistihli desítku řidičů pod vlivem alkoholu. „V nemálo případech to ale byli Brňané,“ uvedl Šváb. Největší sankci 30 tisíc korun musel zaplatit Brňan, který řídil navzdory tomu, že nemá řidičské oprávnění. Celkem byly uloženy sankce za 120 tisíc korun. Policisté řešili jen dva případy vloupání do aut. „Cizinci doplatili na to, že nechali klíče od aut volně ve stanu, a odešli,“ upřesnil Šváb. 

Od pátku jsou na Brněnsku uzavřené pro motoristy bez povolení silnice třetích tříd mezi Žebětínem a Ostrovačicemi a od parkoviště po vyústění na Žebětínskou. Brněnským návštěvníkům pořadatelé doporučují, aby k cestě na okruh využili kyvadlovou dopravu, kterou zajišťuje z Mendlova náměstí autobusová linka 400. Ve špičce jezdí v intervalu dvou až pěti minut.