O odkup znojemských bytů usilují i spekulanti

Znojmo – Prodej městských bytů ve Znojmě už přilákal i spekulanty s nemovitostmi. Nájemníci našli ve schránkách anonymní leták s výzvou, aby přenechali práva ke koupi bytu realitní kanceláři. Radnice před podobnými nabídkami varuje.

„K okamžitému odprodeji máme připraveno 2 100 bytů. V současné době už firma, která má privatizaci na starosti, dokončuje jejich zaměřování. První cenové nabídky by nájemníci mohli dostat v říjnu,“ řekl o probíhajícím prodeji městských bytů starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). 

Nájemníci už ale dostali i jinou nabídku, která nebyla od města. Ve schránkách městských bytů se objevily letáky. Ty lákají nájemníky k přenechání předkupního práva na byt. „Zajistím náhradní bydlení nebo možnost v bydlení pokračovat formou nízkého nájemného. Je možno vyrovnat i dlužnou částku na bytě (energie, nájemné, atd.),“ slibuje autor letáku, na nějž je uveden pouze mobilní kontakt. 

O spekulaci hovoří starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize se jedná o kancelář SDK Reality, která má ve Znojmě svoji pobočku. Místní makléřka se odmítla k tématu vyjádřit. Radnice přitom před podobnými praktikami varuje a označuje je za nemorální. Předkupní právo totiž nelze převést na někoho dalšího. Na druhou stranu nemůže nikdo zabránit nájemníkům, aby nově koupený byt po roce prodali. „O trestném činu nemůže být ani řeč, jde spíš o otázku dobrých mravů. Já osobně to považuji za spekulaci,“ myslí si starosta. Podobný zájem spekulantů ale radnice očekávala předem, proto nájemníky varovala. „Už před prázdninami jsme rozeslali všem nájemníkům dopis, aby byli obezřetní a všechny kroky pečlivě zvážili, protože se může stát, že velice rychle přijdou o střechu nad hlavou,“ varoval Gabrhel. 

Předkupní právo mají nájemci po dobu 6 měsíců. „Pokud se rozhodnou, že byt koupí, zaplatí za něj podle pravidel města jen 40 procent z odhadní ceny,“ vysvětlil koordinátor projektu Znojemské byty Jan Štrof. Na nabídku teď bude čekat i Michaela Stehlíková, které technici zaměřovali byt právě dnes. „Zatím nad tím přemýšlíme. Bydlíme tady 12 let a jsme tu spokojení. Byt je hezký, jen okna je potřeba trochu spravit,“ řekla nájemnice. Koupě bytu jí ale přijde jako dobrá investice. „Dneska je lepší mít peníze uložené v nemovitosti, než je mít na knížce,“ dodala Stehlíková.

  • Technici musí nejprve všechny byty zaměřit zdroj: ČT Brno
  • Za odkup bytu zaplatí nájemníci 40 % odhadní ceny zdroj: ČT Brno

Prodej bytů se ve Znojmě stal politickým tématem

Původně měly služby za zorganizování prodeje dosáhnout částky 80 milionů korun. Po odstoupení bývalého starosty Zbyňka Kaššaie (ČSSD) se spekulovalo, že předražená cena byla jedním z důvodů jeho rezignace. Nová rada v čele s Vlastimilem Gabrhelem (ČSSD) vybrala novou firmu, jež se má o administrativní záležitosti prodeje postarat. Cena za tyto služby se rázem snížila na 20 milionů.

Tomáš Menčík, finanční analytik společnosti Cyrrus:
„Při prodeji bytu je třeba zaplatit za právní služby, tedy sepsání smlouvy, výpisy z katastru či úschovu peněz, a dále za zápis do katastru nemovitostí. Cena těchto služeb nepřesáhne u běžné právní kanceláře 10 tisíc korun. Tato varianta by u dvou tisíc bytů s průměrnou cenou 1,2 milionu korun vyšla na 20 milionů korun. Prodej bytového fondu o dvou tisících bytech je natolik velkou transakcí, že by mělo být vyhlášeno výběrové řízení na zajištění všech služeb spojených s prodejem. Předpokládám, že v konkurenci několika právních či realitních kanceláří by se cena neměla výrazně odlišit od částky 20 milionů korun, spíše by měla být nižší.“

Základem pro výpočet kupní ceny je odhadní cena bytu vynásobená koeficienty zohledňujícími několik faktorů – kvalitu bytu, obsazenost, počet bytů v domě a investici do domů a bytů ze strany vlastníka v posledních pěti letech. Byty si budou moci koupit přednostně jejich nájemníci, v další fázi pak příbuzní nájemníků, respektive jejich partneři, teprve až pak další zájemci.

Obecní byty na jihu Moravy

Počet nájemních bytů v přepočtu na obyvatele na jihu Moravy kolísá. Zatímco v městské části Brno-Černovice vychází jeden obecní byt na šest obyvatel, v případě Blanska je to 35 lidí. Ve Znojmě před prodejem zmiňovaných bytů připadá na jeden obecní byt 9 lidí.

Město /městská část        počet obecních bytů
(počet obyvatel)

Brno - střed (90 000)                      7 000
Brno - Královo Pole (27 000)             2 295
Brno - Černovice (7 600)                 1 300
Brno - Líšeň (26 000)                      2 232
Brno - Kohoutovice (13 000)             1 991
Brno - Bystrc (25 000)                     2 075
Brno - sever (47 000)                      6 500
Břeclav (24 000)                             223
Hodonín (25 464)                            526 + 81 bytů zvláštního určení
Vyškov (22 000)                             524 (175 město spoluvlastní)
Blansko (21 000)                             590
Znojmo (35 000)                                3 893