Brněnští potápěči cvičili na Dyji v Břeclavi na nebezpečnou misi

Břeclav - Brněnské policejní potápěče čeká už za několik dní těžký úkol. Už 17 let číhá v bosenské řece Sávě nebezpečí v podobě 150 dělostřeleckých min ráže 120 milimetrů. Bosenská vláda požádala právě brněnskou jednotku potápěčů, protože ta kromě záchranných prací zvládá i ty pyrotechnické.

Dnes se brněnský tým připravoval na řece Dyji u Břeclavi, kde cvičil zákroky na maketách pum. Do Bosny vyrazí 3. září a stráví zde celkem 9 dní. S hledáním min potápěčům bude pomáhat speciální sonar, s jehož pomocí určí přesnou lokalitu munice. V řece se přitom nachází pravděpodobně kolem 150 min ráže 120 milimetrů. Jedno takové těleso váží 120 kilogramů a je téměř metr dlouhé.

No comment: Příprava potápěčů na misi v Bosně (zdroj: ČT24)

Pokud hledání pomocí sonaru selže, budou muset potápěči prohledávat přímo dno rozlehlé řeky, která má v nejrizikovějším místě šířku až 200 metrů. Bosenská vláda si na misi vybrala právě potápěče z Brna, protože patří ke světové špičce díky komplexnímu výcviku. Jako hloubkoví potápěči do více než 100 metrů ovládají rovněž pyrotechniku a jsou současně i záchranáři.

Jaké jsou pocity potápěčů před misí? (zdroj: ČT24)