Na Vranovskou přehradu míří nová loď

Jiřice u Miroslavi - Flotila lodí na Vranovské přehradě by se brzy měla rozšířit. Nové plavidlo, které tam míří, by mělo nahradit loď Dyji. Ta před několika měsíci shořela. Stejně jako v předchozím případě, i tentokrát se rozhodl provozovatel Martin Balík koupit loď v Maďarsku.

„Dosud se plavila po Balatonu. Naším cílem bude dát loď do pořádku tak, aby v září začala vozit turisty,“ uvedl Balík. Plavidlo je 27 metrů dlouhé a může pojmout až 150 cestujících. Není klasickým výletním parníkem, ale takzvaným hydrobusem.

No comment: Transport nové lodě na Vranov (zdroj: ČT24)

Cesta původní lodi na přehradu byla komplikovaná. Její majitel nezískal všechna potřebná povolení a loď musela několik měsíců přezimovat v obci Lesná. Když se podařilo situaci vyřešit, majitel začal loď opravovat. Ke slavnostnímu zahájení sezóny 7. července už ale nedošlo, loď na začátku června shořela.

Loď Dyje
Zdroj: ČT24/www.oldvranov.cz

Balík dostal darem i bezpečnostní zařízení, kterým bude dohlížet na to, aby se požár neopakoval. Po příčině neštěstí pátrá policie. Dyji museli po požáru rozřezat a převézt do šrotu. Škoda se odhaduje na osm milionů korun. Balík ji neměl pojištěnou. Policie zatím nekomentovala, jak požár vznikl.

Podle spekulací by mohl požár souviset s konkurenčním bojem. Balík tvrdí, že mnozí lidé jeho podnikatelskému záměru nepřáli.

Tradice lodní dopravy na Vranově sahá do první republiky

Projet se na hladině Vranovské přehrady bylo možné už od roku 1936. Až do roku 1992 provozovalo lodní dopravu několik subjektů. Posledním z nich byl státní podnik Rekreace Znojmo, jenž skončil v roce 1992 v likvidaci.

Za posledních dvacet let došlo k několika pokusům k obnově dopravy na přehradě. Pravidelná doprava byla znovu zahájena v roce 2006. Od toho roku nabízí plavby po přehradě Lodní doprava Vranov. A od letošního roku i Osobní lodní doprava, do jejíž flotily patřila právě zmíněná loď Dyje.

Vydáno pod