Zloděj se pokusil z Buchlova ukrást pravý roh nosorožce

Buchlov (Uherskohradišťsko) - Jen všímavost jedné z průvodkyň ochránila hrad Buchlov před nedozírnou ztrátou. Minulý pátek se do její skupinky turistů vmísil zloděj, který si pod bundu schoval jedenáct listů z historického atlasu, a především půlmetrový roh nosorožce. Průvodkyně na podezřelé chování třicetiletého muže upozornila kastelána a ten zalarmoval policii. Muže i s lupem za 1,6 milionu korun kriminalisté zatkli ještě v areálu hradu.

Zloděj na sebe upozornil vlastně sám – v parném dni byl mezi lidmi v letním oblečení jako jediný v šusťákové bundě. Právě do ní cenné exponáty z přírodovědné sbírky nepozorovaně schoval. Průvodkyně o podezřelém návštěvníkovi informovala kastelána a ten okamžitě na hrad povolal kriminalisty z Uherského Hradiště. Už před jejich příjezdem kastelán zjistil, že chybí pravý nosorožčí roh.

Muž se záhy od skupiny odpojil a zmizel v útrobách hradu. Policisté proto obsadili všechny únikové chodby. Zloděj se mezitím připojil k jiné prohlídce a snažil se z hradu nepozorovaně odejít. Kriminalisté mu nedali šanci a okamžitě ho zadrželi.

U sebe měl zmiňovaný roh a ještě jedenáct map z historického atlasu. Listy pocházejí z první poloviny 18. století. Půl metru dlouhý roh nosorožce má cenu 1,6 milionu korun, dalších 64 tisíc stály restaurátorské práce na historických listech.

Třicetiletý muž z Ústecka je nyní ve vazbě, odmítl vypovídat. Čelí obvinění z krádeže a poškození cizí věci, hrozí muž až osm let vězení.

Rohy nosorožců mají na černém trhu cenu zlata

Z rohů nosorožců se stal mimořádně výnosný artikl – na černém trhu má cenu zlata. Jeden desetikilový roh se v některých částech Asie prodává v přepočtu za 9 milionů korun. Prášek z něj je považován za mocné afrodisiakum a lék proti rakovině. Kvůli masivnímu lovu hrozí několika druhům nosorožců vyhynutí. Narůstá také počet krádeží v evropských muzeích, dražebních síních a zoologických zahradách. Europol loni informoval o 74 krádežích rohů a osmi krádežích celých hlav nosorožců v celé Evropě.

(zdroj: ČTK)

Dva rohy nosorožců ukradli zloději loni ze zámku v Napajedlích

Zloději si dva pravé rohy nosorožců odnesli také ze zámku v Napajedlích na Zlínsku. „Jednalo se o dvanáctikilogramový roh z nosorožce tuponosého a dvoukilový roh nosorožce dvourohého. Aby se k trofejím pachatelé dostali, museli odstranit z vitríny asi dvacetikilogramové sklo,“ uvedla mluvčí krajské policie Jana Macalíková.

Rohy byly součástí tematické sbírky „Afrika“. Desítky exponátů na tuto sbírku si zámek půjčil ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Exponáty zoo podle ní na výstavu zapůjčila na základě smlouvy. „Předměty byly také řádně pojištěny a v případě škody bude zoo vše plně uhrazeno,“ dodala. Expozici tvořily velkoformátové fotografie, domorodé výrobky, preparovaná zvířata, jejich kůže či rohy. Jsou na ní i stavby, například hliněná stavba charakteristická pro západní Afriku či domorodé chýše typické pro jižní část Etiopie.

Vydáno pod