Studenti JAMU se s novým semestrem dočkají vlastního divadla

Brno – Práce na novém divadle na Orlí se blíží ke konci. Hudebně-dramatická scéna bude sloužit studentům Janáčkovy akademie múzických umění. Základní kámen byl položen před dvěma lety. Tehdy se proti tomu postavil vedle sousedící řád minoritů i památkáři. Kvůli problémům s podložím se navíc stavba protáhla o půl roku.

„Cesta k novému divadlu byla složitá a mnozí lidé jí nepřáli,“ uvedl při slavnostním zahájení stavby prorektor JAMU Václav Cejpek. Sedm let totiž vedení školy muselo jednat s památkáři a zejména s minority, kteří vedle Divadla na Orlí sídlí. Nakonec se dohodli a před dvěma lety se zdálo, že stavbě už nestojí nic v cestě.

Brzy po tom, co se do místa nastěhovali dělníci a těžká technika, se ovšem znovu vyskytl problém. Stavbu budovy, jež měla stát už na konci minulého roku, zpomalil dodatečný geologický průzkum. Ten upozornil na nepřesnosti v podloží. „Jinak ale k žádným dramatickým zvratům během posledních měsíců nedošlo,“ dodal mluvčí JAMU Luboš Mareček.

Nyní už si vedení JAMU může oddechnout. Se začátkem nového semestru budou prostory nachystány pro první představení. Tím bude podle všeho premiéra muzikálu Footloose aneb tanec není zločin. „Budou v něm účinkovat studenti muzikálového herectví i někteří naši absolventi. Představení bude uvedeno při slavnostním otevření divadla. Zahájíme ve velkém stylu, protože při představení vystupuje na jevišti až čtyřicet lidí,“ popsala chystanou premiéru provozní ředitelka Divadla na Orlí Lenka Tesáčková.

Studenti se do divadla podívají dřív než diváci. Konkrétně osmého října. Do té doby je ještě potřeba dodělat stavební práce a nastěhovat nábytek a techniku. „Na polovinu září je plánovaná kolaudace a na konci října bychom měli slavnostně otevřít,“ uvedl Mareček.

Nové divadlo zaplní nástroje za miliony korun

Studenti, kteří dosud museli využívat prostor v divadelním studiu Marta na Bayerově ulici či divadlo Barka, se mohou těšit na vlastní divadelní sál pro sto padesát diváků, šatny či nahrávací studio. Projektanti slibují, že právě studio bude na světové úrovni. „Na začátku jsme si nechali vypracovat studii z Berlína. Také jsme navštívili nahrávací studia v Praze a zjistili, že každé má nějakou chybu. My jsme se jich snažili vyvarovat a vytvořit tak nejmodernější studio,“ uvedl architekt Pavel Rada. Vedení školy hodlá pro nové pracoviště zakoupit hudební nástroje za čtyřiadvacet milionů korun. V historickém podzemí  budovy by se také měla otevřít divadelní vinárna.

Projektant Pavel Rada hovoří o novém studiu (zdroj: ČT24)

Podle rektora akademie Iva Medka je pro školu důležité mít vlastní prostory. „Divadlo na Orlí je určitě nejvýznamnějším inovačním prvkem v rozvoji JAMU. Ve srovnání s budovami, které akademie získala v 'porevoluční' době, totiž v sobě nese nejen aspekt nového prostoru, ale přináší zejména vyšší stupeň technologické úrovně pro širokou oblast hudebního divadla i multimediálních aktivit. Umožní studentům pracovat s nejmodernějšími divadelními, zvukovými a světelnými technologiemi a vstupovat tak do praxe,“ zdůraznil Medek. 

Moderní budovu navrhli architekti Pavel Rada, Milan Rak a Alena Režná. Za projekt už v roce 2007 získali mezinárodní ocenění. Celkově přijde stavba na více než tři sta čtyřicet milionů korun. Nové divadlo už má i svoje logo. Ze šestačtyřiceti návrhů zvítězil pestrobarevný návrh Martina Poláčka.