Policie už nebude hlídat Strání. Pro obyvatele hrůza, pro zloděje ráj

Strání – Květná – Více si hlídat svůj majetek a rozhlížet se při přechodu přes silnici. To opět čeká obyvatele Strání na Uherskohradišťsku. Obec na moravskoslovenském pomezí si před rokem vybojovala vlastní služebnu policie. Do té doby totiž čelila doslova nájezdům zlodějů a výtržníků. Neuběhl ani rok a zase o policejní ochranu přišla. Lidé se obávají, že se vše vrátí do původních kolejí a budou se zase muset bát o svoje věci.

„Kradou se tady sekačky, všechno hodnotné z kůlen, takže policie tady opravdu chybí,“ stěžovala si minulý rok obyvatelka Strání Barbora Macková. Tehdy čtyřtisícovou obec u hranic se Slovenskem plenili zloději. Přepadali směnárny, kradli auta nebo útočili na seniory. Ani řidiči se nebáli projíždět místem, kterým vede rovná silnice první třídy, závratnou rychlostí. Věděli totiž, že než policie dojede, mohou být už dávno za hranicemi.

To se na podzim minulého roku změnilo. Lidé si mohli konečně oddechnout, protože do obce začali dvakrát týdně na osm hodin dojíždět policisté z Uherského Brodu. V letošním roce už měli na bezpečnost obyvatel dohlížet každý den.

Realita je ovšem zcela jiná. Nejen, že strážci zákona nad bezpečností obce nebdí čtyřiadvacet hodin denně, ale stanice byla v místě zrušena úplně. Od začátku srpna tak kancelář policistů zeje prázdnotou. Na provoz nejsou peníze.

Ačkoliv ještě neuběhly ani dva týdny od toho, kdy policisté do obce přestali pravidelně jezdit, zloději už využili příležitosti a ukradli místnímu zemědělci žací stroj za sto sedmdesát tisíc korun. „Znamená to pro mě velkou ztrátu, protože jsem měl hodně práce a všechno jsem musel odvolat,“ postěžoval si okradený soukromý zemědělec Petr Vintr. S ušlým ziskem přišel celkem o více než tři sta tisíc.

Hovoří starosta Strání-Květné Ondřej Benešík (zdroj: ČT24)

V okrese Uherské Hradiště nyní na jednoho policistu připadá více než sedm set lidí. Ve zbytku republiky je to v průměru o polovinu méně. Škrty a propouštění v řadách policie na Uherskohradišťsku navíc nejsou u konce. Zdá se, že o práci přijde v oblasti ještě devětadvacet lidí. Mělo by být zrušeno i obvodní oddělení v Uherském Ostrohu. Místo čtrnácti policistů tam zůstane už jen sedm. Ti navíc budou pracovat pouze přes den. „Pokud bude v Uherském Ostrohu jen služebna, bude to pro nás hodně nepříjemná situace,“ řekla starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD).

Vedení policie slibuje, že situaci bude řešit. Od ledna příštího roku chystá reorganizaci. Obyvatelé Strání tak ještě mají naději, že se strážců zákona v obci třeba jednou dočkají. „Pokud budeme někde muset ubírat policejních sil, budeme se snažit, aby to bylo v jiných, klidnějších oblastech,“ uvedl vedoucí policie v Uherském Hradišti Bronislav Šabršula.

V Jihomoravském kraji se lidé úbytku stanic zatím obávat nemusí. „O žádném plošném rušení neuvažujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Petra Vedrová. Jediné město, ve kterém by mohlo v budoucnu dojít ke změně, je Rousínov u Brna. „Uvažujeme o vytvoření většího obvodního oddělení pro tuto oblast. Bylo by to ale z praktický důvodů, nikoliv kvůli úspoře,“ uvedla Vedrová. Zároveň také upozornila, že se zatím jedná pouze o jednu z možných variant, a ke změně by tedy v Rousínově nakonec vůbec nemuselo dojít. „Rozhodneme se během několika měsíců,“ dodala Vedrová.