Zlínská knihovna je zavřená, připravuje stěhování do Baťova institutu

Zlín - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně je nyní kromě čítárny zavřená. Dvoutýdenní omezení je nezbytné kvůli přípravě na stěhování knihovny do nových prostor v 14/15 Baťově institutu, který vzniká rekonstrukcí bývalých továrních budov v baťovském areálu v centru města. Kromě knihovny v něm bude sídlit i Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská galerie výtvarného umění.

Pracovníci knihovny využijí uzavření zejména na přípravu knižního fondu na provoz v nových prostorách. Knihy a další dokumenty dostanou čipy, které v budoucnu umožní například samoobslužné půjčování a lepší ochranu knihovního fondu. Čipy získá téměř 400 tisíc knih. Počítá se také s údržbou počítačové sítě a budovy.

Čtenáři mohou po dobu zavření ústřední knihovny využít služeb obvodních knihoven na území Zlína. Nemusí se bát, že kvůli nevrácení knih v tomto termínu dostanou upomínku, výpůjční lhůty se automaticky prodlouží.

Investice do 14/15 Baťova institutu, který vzniká rekonstrukcí 14. a 15. tovární budovy, si vyžádá zhruba 900 milionů korun. Původní budovy byly postaveny v letech 1946 až 1948 podle návrhu architekta Jiřího Voženílka. Část 14. budovy by měla začít sloužit letos na podzim. Rekonstrukce má být kompletně hotová do dubna příštího roku.

Vydáno pod