V lednických jízdárnách se našly podkovy i mince

Lednice – Dva měsíce už společně pracují archeologové a dělníci v lednických jízdárnách. Barokní památka prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Podrobný archeologický výzkum už přinesl ovoce, archeologové našli několik cenných artefaktů, jako jsou zbytky postrojů ze 17. století nebo jámy na obilí z doby bronzové.

Lednické jízdárny dýchají historií, archeologové i památkáři proto předpokládali, že komplex při průzkumu vydá historické artefakty. Některé z nálezů ale působí vrásky stavbařům, kteří musejí měnit plány. „V obou velkých sálech už byl dokončen záchranný archeologický výzkum, při kterém byla objevena celá řada drobností. Největším nálezem bylo odkrytí základového pásu bývalé stěny jízdáren, který dokládá historii jejich vzniku,“ vysvětlil starosta Lednice Libor Kabát (nez.). Památkáři doporučili nález zachovat, stavaři tak museli překreslit plány. „Chtěli jsme tu stavět v suterénu, tak provádíme drobnější projektové úpravy,“ dodal starosta.

Jízdárny byly ve své době skutečným „palácem“ pro koně. Kromě stájí, vybavených mramorovými žleby a dřevěnou podestýlkou, měla zvířata k dispozici i bazén. Jezdcům sloužila krytá jízdárna a kočárovna, zaměstnancům potom několik luxusních bytů.

„Předpokladem bylo nalezení zázemí středověké tvrze, která mohla někde v těchto místech stávat, což se nakonec nepotvrdilo,“ řekl archeolog Hynek Zbranek. I když pro památkáře by byl takový nález potěšující, stavbaři a vedení města si ale oddechli. Rozsáhlý a významný nález by mohl plány na rekonstrukci přepsat úplně. V takovém případě by hrozilo, že příjemci dotace nestihnou vyúčtovat 422 milionů z Bruselu, a o peníze přijdou. Práce na jízdárnách by měly být hotové do října 2013.

O nálezech hovoří starosta Lednice Libor Kabát (nez.) (zdroj: ČT24)

V barokních jízdárnách našli archeologové i celou řadu drobných artefaktů – podkovy, udidla a další části koňských postrojů z dob Lichtenštejnů. Podařilo se odkrýt také původní podlahy nebo vstup do sklepa z 15. století. „Jsou tu také nálezy pozůstatků sídliště z doby keltské, našli jsme zbytky hospodářských stavení. Osídlení tu bylo i v pozdní době bronzové, tedy někdy tisíc let před naším letopočtem. Méně očekávaným nálezem bylo sídliště prvních zemědělců z doby 5 tisíc let před Kristem,“ vyjmenoval archeolog Zbranek. 

Barokní palác pro koně ze 17. století v posledních sto letech sloužil jako sklad, tělocvična i hasičská zbrojnice. Necitlivé využívání se na stavu památky neblaze podepsalo. Lednice hledala finance na opravu zchátralých jízdáren pětadvacet let. Teprve letos ale dosáhla na evropské dotace. Tolik potřebná rekonstrukce za půl miliardy korun začala letos v červnu. Jízdárny se do konce roku 2013 promění v multifunkční centrum pro výstavy, koncerty, společenské akce a ekologickou výchovu. V opravených prostorách vznikne i výuková expozice o Lednicko-valtickém areálu, památce na seznamu UNESCO. 

Lednické zámecké jízdárny

Jedná se o architektonickou památku, která se nachází vedle zámku Lednice. V letech 1688–1696 byl podle projektu Jana Bernarda Fischera z Erlachu západně od zámku vybudován monumentální komplex trojkřídlé stáje s jízdárnami dokončený Domenikem Martinellim. V současné době jde o nejstarší dochovanou část zámku. Na nádvoří vede trojice průjezdů se sloupovými portiky a portály oživenými alegorickými sochami z počátku 18. století.

Donedávna se v prostorách jízdáren nacházelo Akvárium Malawi, kde mohli návštěvníci zhlédnout podmořské živočichy z tropické oblasti, a výstavy Tajemná Indonésie a Magický Himaláj cestovatelů Hanzelky, Zikmunda, Stingla a Švaříčka. 

Zdroj: Jižní Morava