Policie prošetří hospodaření bývalého vedení Znojma

Znojmo - Správa nemovitostí města Znojma dnes podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nejasnému hospodaření s majetkem za minulého vedení. Při kontrole vyšlo najevo, že například prodalo vozový park za 200 tisíc korun, jeho hodnota přitom údajně byla přes tři miliony.

V letech 2007 a 2008 nechalo Znojmo rozprodat všechen majetek městské správy nemovitostí, včetně sedmi osobních a pěti nákladních aut. Podle současného vedení na tom město výrazně prodělalo. „Jedná se o autopark a vybavení areálu na Dobšické. Majetek v účetní hodnotě 3,1 milionu korun byl prodán jedné firmě bez výběrového řízení a bez znaleckého posudku za 210 tisíc korun,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). 

Ředitel správy nemovitostí proto dnes s posvěcením rady města podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Tehdejší první muž Znojma Petr Nezveda se hájí, že k žádnému pochybení nedošlo. Auta prý byla na hranici životnosti a sklady plné nepotřebného materiálu. „Jen ať to policie řádně prošetří. Jestli došlo k nějaké nehospodárnosti, tak už dávno před námi, protože už se to všechno draho a zbytečně nakoupilo,“ hájil se bývalý starosta Znojma Petr Nezveda (ODS). 

O trestním oznámení hovoří starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Výměna žárovky za 1 700 korun 

Prodej majetku podle současného vedení radnice nebyl jediným pochybením. Drobné opravy městských nemovitostí tehdy Znojmo svěřilo soukromé firmě, která si za ně v roce 2009 vyúčtovala 18 milionů. Práci jim prý přidělovala komise, která může posuzovat jen menší zakázky do objemu čtvrt milionu korun. „Obcházel se zákon o zadávání veřejných zakázek, protože tato věc měla být soutěžena jako jedna nadlimitní otevřená zakázka,“ vysvětlil Gabrhel (ČSSD). 

Služby byly zřejmě pro město i zbytečně drahé. Radnice si letos v květnu v souvislosti s městskou správou nemovitostí stěžovala právě na předraženou bytovou údržbu. Původně městské služby, provozované pod hlavičkou Znojma, radnice v roce 2007 zrušila a na práci najala externí firmy. Podle současného vedení radnice se tak cena i obyčejné výměny žárovky vyšplhala až na sedmnáct set korun. 

Hloubková prověrka na znojemské radnici běží už rok a půl. Trestní oznámení ze strany města padlo poprvé. Město si nechalo audit vypracovat kvůli případu bývalého tajemníka radnice Vladimíra Krejčíře, který je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.