Začala demolice Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně

Brno – Jednu z budov Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně začali demolovat dělníci. Stará budova musí ustoupit výstavbě nového komplexu, který podpoří rozvoj tohoto oboru v Brně. Po filozofické je to už druhá fakulta, která letos prochází zásadní proměnou.

Rázně se dnes demoliční stroje zakously do čelního křídla brněnské fakulty informatiky. Oblaka prachu, způsobená borcením zdí a pádem desítek cihel, mírnily vodní proudy. „Čelní křídlo fakulty nebylo úplně vyhovující, protože jeho kapacita byla poměrně omezená. Proto byla vybrána tato varianta,“ uvedl David Povolný z Tiskového odboru Masarykovy univerzity.

Demolice Fakulty informatiky MU v Brně (zdroj: ČT24)

Demolice bude trvat ještě přibližně dva týdny, potom na místě začne stavba budovy nové. V nové pětipatrové budově vznikne špičkové zázemí pro výuku informatiky s posluchárnami, učebnami, laboratořemi a moderním datovým centrem. Na fakultu navíc naváže vědeckotechnický park a podnikatelský inkubátor. „Projekt se jmenuje Centrum vzdělávání výzkumu a inovací v informatice, je spolufinancován z evropských strukturálních fondů. Měl by být dokončen do roku 2014. Celkem přijde na více než 500 milionů korun,“ dodal David Povolný.

S prakticky stejnými náklady se univerzita před časem vrhla i do rekonstrukce budov v areálu filozofické fakulty. I tam došlo nejdříve na demolici. Jedna z budov totiž svoji životnost přesluhovala dlouhých 74 let.

Vydáno pod