Moravský Krumlov míří za návratem Slovanské epopeje

Moravský Krumlov (Znojemsko) - Moravský Krumlov chce zpět Muchovu Slovanskou epopej. Návrat dvaceti slavných velkoplošných olejomaleb do tamějšího zámku však podmiňuje jeho oprava. První krok k návratu uděllalo město dnes, když zástupci města, ministerstva kultury, Jihomoravského kraje a Incheby Praha podepsali memorandum o spolupráci na projektu obnovy části renesančního zámku Moravský Krumlov. Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Epopeje do města.

Nevyhovující podmínky ve zchátralém moravskokrumlovském zámku byl jeden z hlavních důvodů proč majitel Slovanské epopeje hlavní město Praha rozhodl o stěhování díla do Veletržního paláce. Moravský Krumlov proti odvozu díla z tamního zámku protestoval. Starosta se snažil pražské radní přesvědčit, aby o jeho převozu a umístění v Praze jednali, avšak marně. 

Memorandum o obnově zámku v M. Krumlově (zdroj: ČT24)

Město ale boj nevzdává a dnes udělá krok k návratu epopeje. Spolu s ministerstvem kultury, Jihomoravským krajem a Inchebou podepíší memorandum o spolupráci při realizaci projektu Obnova části renesančního zámku Moravský Krumlov. „Chceme vytvořit takové podmínky, aby se část zámku mohla zrekonstruovat. Cílem je rovněž vytvořit důstojné podmínky pro jednání s hlavním městem o návratu Slovanské epopeje,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Zámek v Moravském Krumlově
Zdroj: Lidové noviny / Tomáš Hájek/ISIFA

Zámek má poničené střechy i podlahy a je tam vlhko. Jen letos přijde rekonstrukce asi na šest milionů korun. Podílet se na nich budou město, kraj, ministerstvo kultury i společnost Incheba Praha, které zámek patří. O tom, jestli se sem opravdu epopej vrátí se ale bude teprve jednat.

Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Epopeje do města. „Žádnou garanci nemáme. Je to jen jedna z podmínek. O navrácení sbírky obrazů jednáme se zastupiteli z Prahy,“ tvrdí starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.