V Tavíkovicích to opět vře

Tavíkovice - Spory a výhrůžky v Tavíkovicích na Znojemsku stále neberou konce. Ačkoliv větší část zastupitelů odvolala starostu Libora Kosoura (nez.) a na jeho post zvolila Janu Hovězovou (nez.), klid v obci nezavládl. Kosour totiž odmítá nově zvolenou starostku na úřad pustit a proti rozhodnutí zastupitelstva podává jednu stížnost za druhou.

Obec se sotva šesti sty obyvateli vedou zároveň dva starostové. Jeden oficiálně a jeden podle svého názoru. Do nezvyklé situace Tavíkovice dostaly vyhrocené spory mezi starostou a částí opozičních zastupitelů. „Pan Kosour je starostou druhé volební období. První čtyři roky byly v pořádku, byl velmi šikovný, sehnal hodně dotací. Ale ve druhém období došlo ke změně, které nerozumíme, a starosta odmítl komunikovat s občany a také s částí zastupitelů. Na všechno, co jsme chtěli prosadit, řekl ne,“ zdůvodnila Kosourovo sesazení na jaře nová starostka obce Jana Hovězová.

Proto zastupitelé dnes již bývalého starostu na jednání 30. března odvolali a místo něj si zvolili Hovězovou. Kosourovi se ale rozhodnutí nelíbilo. „Podle mého názoru schůzi, kde mě odvolali a zvolili novou starostku, svolali neoprávněně. Je zajímavé, že se do zasedací místnosti dostali násilím, vyvrtali totiž zámky,“ kritizoval postup opozičních zastupitelů Kosour. Podle něj sice zvolili novou starostku, ale už zapomněli na volbu místostarosty a vedení výborů.

Vypjatou situaci v obci muselo proto řešit i Ministerstvo vnitra. Ačkoliv se Kosour odvolával na to, že zastupitelstvo není usnášeníschopné a nemohlo ho tudíž oficiálně odvolat, na výzvu ministerstva se zastupitelstvo sešlo, čímž byla potvrzena jeho funkčnost. Zároveň tím bylo potvrzeno sesazení Kosoura. „Podle konečného vyjádření Ministerstva vnitra bych obec měla vést já,“ uvedla Hovězová.

Bývalý starosta Tavíkovic ale neschvaluje ani rozhodnutí ministerstva. „Oni se postavili do role nějakého arbitra, který nám bude určovat, co je a co není správné,“ řekl Kosour. Pracovníci ministerstva si stojí za svým a k nařčením Kosoura o protiprávnosti rozhodnutí se nechtějí vyjadřovat. „My nepovažujeme za nutné mediální výstupy bývalého starosty jakkoliv komentovat,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Boje pokračují dál. Došlo i na násilí

Tím by celý problém mohl skončit. Ovšem napětí na obci trvá dál. Exstarosta totiž odmítá předat úřad. A tak, ačkoliv je Hovězová oficiálně od konce května starostkou Tavíkovic, na městském úřadě zatím do starostovského křesla neusedla. „Od 25. května jsem starostkou, ale pan Kosour odmítá stanovisko ministerstva uznat. Chce se obrátit na soud, což samozřejmě může, ale už jen jako řadový zastupitel,“ popsala situaci Hovězová.

Podle nové starostky učinila ona i další lidé z vedení obce několik pokusů úřad převzít. „Snažili jsme se s panem Kosourem spojit telefonicky i za ním zajít osobně. Telefony ale nezvedá a obecní úřad je poslední dva měsíce velmi často uzavřen,“ tvrdí Hovězová.

Na spory zastupitelů a vedení tak doplácí i běžní lidé, kteří kvůli uzavřenému úřadu nemohou platit poplatky, kdy potřebují, a obtížně získávají i různá potvrzení. Utichl také společenský a kulturní život v obci.

Poslední setkání starostů skončilo dokonce násilím. Hovězová a někteří zastupitelé tvrdí, že při snaze o předání potřebných dokumentů Kosourovi použil bývalý starosta proti jednomu ze zastupitelů elektrický paralyzér. Kosour se brání s tím, že pouze reagoval na napadení nožem. „Přiběhl za mnou pan Illek, zastupitel, strkal mi nějaký papír a říkal, že mu teď do deseti minut předám funkci starosty. Najednou jsem zjistil, že pod tím papírem měl kapesní nůž,“ popsal svou verzi šarvátky Kosour.

Co přesně se stalo, nyní zjišťuje znojemská policie. „Minulý týden jsme přijali několik oznámení z této obce. Zatím je prošetřujeme, takže se k nim nebudeme blíže vyjadřovat,“ uvedla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Nová starostka Hovězová hovoří o nedávném incidentu (zdroj: ČT24)

Policie už v minulosti řešila i anonymní vzkazy, které bývalý starosta dostával. Kromě dopisů mu došla i prázdná nábojnice. „Ze začátku jsem to bral jako něco, co patří k funkci starosty. Ale po té kulce, a když mě jeden člověk fyzicky napadl a vyhrožoval mi zabitím, to už můžu jen těžko vnímat jako legraci,“ řekl tehdy Kosour. Policie žádného pachatele neodhalila a vyšetřování ukončila. Na základě Kosourovy stížnosti rozhodlo státní zastupitelství o obnovení vyšetřování. Policie tedy nyní opět zkoumá, kdo za výhrůžkami stojí.

Současná starostka se už se spojila s právníky a spolu se zastupiteli zvažuje podání žaloby. Například proto, že podle ní Kosour neoprávněně zadržuje obecní majetek. Kosour chce naopak podat stížnost na rozhodnutí ministerstva.

Dvojvládí zažil v roce 2009 také Archlebov

Dva kohouti na jednom smetišti – tak by se dala popsat situace v Archlebově na Hodonínsku před třemi lety. Tehdy zastupitelé odvolali z funkce starostu Jana Müllera (KSČM) a do funkce zvolili Zdeňka Hasalu (KDU-ČSL). Výměnu provázely hádky a naschvály obou politiků. Dva týdny chodili úřadovat do jedné kanceláře a neustále vedli spory. „Jak to probíhalo? Pan Hasala seděl na židli starosty, tak jsem ho požádal, ať si donese svou židli, protože tato je zatím ještě moje,“ popsal tehdy Müller.

„On si tam došel něco napsat na počítači a prostě to, co jsem si musel vyslechnout, se tady nedá ani opakovat. Byl tam asi hodinu a půl a urážel mě po celou dobu,“ vysvětlil svoji verzi události Hasala.

Už dva týdny po první výměně starostů hlasovali zastupitelé znovu. Zrušili svoje původní rozhodnutí o odvolání Müllera a vymohli si nové hlasování. Díky náhlé změně názoru jednoho zastupitele vyhrál opět Jan Müller.