Policie prošetřuje zubařku, která vykazovala fiktivní zákroky

Brno – Policisté opět prověřují brněnskou zubařku Jitku Farnou, která je podezřelá, že pojišťovně účtovala fiktivní zákroky. Na nesrovnalosti ve výkazech péče upozornil letos na jaře jeden z jejích pacientů. Ačkoliv policie trestní oznámení dotčeného pacienta odložila, teď se případem znovu zabývá. Vojenská zdravotní pojišťovna se totiž ozvala s podezřením, že se fiktivní výkony netýkaly jen jednoho pacienta.

Na podivné praktiky své zubařky upozornil letos v lednu její pacient Michal Kincl. Zjistil, že v roce 2011 mu zubařka měla opravit celkem pět kazů. Tak to alespoň stálo v záznamech zdravotní pojišťovny, která lékařce všechny úkony proplatila. Sám pacient přitom byl jen na dvou zákrocích. „Na celé situaci je pikantní především to, že v období první poloviny 2011 jsem se nacházel v zahraničí na studijním pobytu a nemohl jsem být přítomen u vykonání lékařského zákroku,“ tvrdil už dříve Michal Kincl. 

Zubařka si dokonce vykázala i dvě další prohlídky. V tu chvíli už ale Michal Kincl navštěvoval jinou zubní lékařku. Na tu bývalou proto podal trestní oznámení. Jitka Farná z brněnských Husovic se hájila tím, že se jednalo o nedopatření, na vině je prý nedůslednost zdravotní sestry. „Může dojít k tomu, že u jednoho jména je víc pacientů. Sestřička, která pacienty nezná, může vytáhnout jinou kartu,“ snažila se dříve o vysvětlení nesrovnalostí lékařka. 

Pojišťovna odhalila nesrovnalosti i u dalších pacientů zubařky Farné

Trestní oznámení od Michala Kincla bylo odloženo, zubařku policisté nadále prověřují na základě podnětu zdravotní pojišťovny. „V únoru jsme provedli revizi zdravotnické dokumentace v ordinaci doktorky Farné, při níž byly zjištěny některé nesrovnalosti spočívající v chybějících záznamech o péči, která byla naší pojišťovně vyúčtována. V dubnu jsme na policii podali trestní oznámení,“ potvrdil ředitel brněnské pobočky Vojenské zdravotní pojišťovny Pavel Stejskal.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z podvodu, nicméně případ je ve stádiu šetření, takže k němu nemůžeme dodat žádné další informace,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. Zubařku už přitom potrestala Česká stomatologická komora. „Komora mi poslala oznámení, že paní doktorce Farné udělila pokutu dvacet tisíc korun,“ uzavřel Kincl.

Fiktivních výkazů jsou stovky ročně 

Lékařů, kteří si přivydělávají fiktivními zákroky, jsou podle zdravotních pojišťoven stovky. Jen minimum případů ale končí trestním oznámením. Většině lékařů je pouze stržena už zaplacená částka z příští platby. Prokázání úmyslu, a tedy i trestného činu je totiž velmi složité.

Trestní oznámení kvůli fiktivním výkonům

Pojišťovna:         Trestní oznámení v roce 2011:

VZP                                  0

ČPZP                                 4

VoZP                                 8

ZPMV                                11

Vydáno pod