Muzicírováním v ulicích začal Hudební festival Znojmo

Znojmo - Vystoupením muzikantů různých žánrů v ulicích a parcích začal v pátek osmý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Hudebníky neodradil ani dopolední déšť. Pořadatelé letošní přehlídku věnovali francouzskému baroknímu skladateli Jeanu Baptistovi Lullymu. Festival potrvá do 29. července a nabídne koncerty na různých místech v historickém centru, zejména v památkových objektech. Přehlídka slibuje silné zážitky milovníkům klasické hudby i vína ze znojemské oblasti.

Kostýmy, masky, škrabošky a hudba a veselí – tématem letošního festivalu je ludvíkovská Francie – i proto slavnostní průvod vedl sám Král slunce Ludvík XIV. Od starosty města převzal symbolický klíč od bran Znojma, aby měl po dobu festivalu město pod svojí kontrolou. Znojemské Dolní náměstí včera večer rozezněly tóny jazzu a francouzských šansonů, A protože se vše odehrává na jižní Moravě, nechybělo ani víno. 

Víkendová předpověď počasí už přiměla pořadatele k první změně. Sobotní symfonický koncert přeložili z nádvoří muzea do jízdárny Louckého kláštera. Vystoupí tam Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiana Weisera. Zazní například česká premiéra skladby Concertino od Jeana Francaixe. 

NO COMMENT: Zahájení Hudebního festivalu Znojmo (zdroj: ČT24)

V pondělí se hlavní festivalové dění přesune do Uherčic na Znojemsku. Součástí přehlídky jsou každoročně koncerty a benefiční aukce na podporu rekonstrukce tamního zámku. Tentokrát vystoupí s pěvkyní Pavlínou Seničovou také klavírista Karel Košárek a herec Ondřej Vetchý. Po koncertě následuje dražba vzácných vín. „Výtěžek je určen na opravu oken v banketním sále,“ řekla mluvčí festivalu Jana Příkazská. 

V produkci znojemského festivalu každý rok vznikne jedna původní inscenace. Loni zazněla opera Josefa Myslivečka Montezuma. Letos pořadatelé připravují hudebně-taneční projekt s Lullyho skladbami a choreografií Hany Litterové. Představení nese název Král Slunce, což je přídomek francouzského monarchy Ludvíka XIV., Lullyho chlebodárce. Premiéra se uskuteční v sobotu 21. července v jízdárně Louckého kláštera.

Přesný program najdou zájemci na webových stránkách festivalu.