Část lidí z končícího Schottu Solar snad zaměstnají místní firmy

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Část zaměstnanců valašskomeziříčské společnosti Schott Solar CR, která na konci července ukončí výrobu, by mohla najít práci v místních firmách. Radnice na dnešek svolala schůzku se zástupci podniku, úřadu práce a meziříčských společností. Zástupci některých z nich projevili zájem zaměstnat až desítky lidí. Z největšího tuzemského výrobce solárních panelů musí odejít asi 500 lidí, dalších 230 zaměstnanců tam pracuje přes personální agenturu.

Někteří zaměstnanci už kontaktovali různé firmy a snaží se najít novou práci. „Většina propuštěných pracuje na pozici operátor, zastoupeny jsou však i jiné dělnické a technické profese,“ uvedla personální manažerka Schottu Monika Foltýnová. Nechtěla komentovat jednání společnosti s odboráři, kteří požadují vyšší odstupné, další jednání podle ní budou příští týden. Zatím se počítá s tím, že po ukončení výroby poběží dvouměsíční výpovědní lhůta a zaměstnanci by se mohli a začátku října hlásit do evidence úřadu práce.

Ve Valašském Meziříčí je nyní míra nezaměstnanosti 8,8 procenta, v evidenci úřadu práce je asi 1900 lidí, volných míst úřad nabízí jen 118. Volná místa v regionu ve větší míře nejsou. Situace nebude jednoduchá zejména v těch případech, kdy ve Schottu pracují celé rodiny.

„Už nyní proto se zaměstnanci pracujeme, můžeme jim nabídnout například rekvalifikaci doslova na míru, pokud bychom zjistili, že je v nějaké místní firmě zájem o konkrétní profesi,“ uvedl ředitel krajského úřadu práce Petr Janíček. Vedoucí meziříčské pobočky úřadu Hana Votavová řekla, že se zaměstnanci se budou pořádat debaty o jejich možném uplatnění.

Propouštění se dotkne i okolních měst

Na konci září se pracovníci úřadu setkají se zaměstnanci a předjednají s nimi nezbytné dokumenty, aby zaevidování bylo poté jednodušší a rychlejší. Pracoviště musí být posíleno personálně, nyní na referátu zaměstnanosti pracuje devět lidí.

Propouštění se dotkne i okolních měst, v Schottu pracují lidé z širokého okolí. Jednání s místními firmami sbudou konat do dvou týdnů v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetíně, později zřejmě v Novém Jičíně a Hranicích. Pomoc přislíbila také meziříčská radnice, podle Částečky by mohla spočívat v podpoře místních firem či konkrétních rodin.

O ukončení výroby fotovoltaických modulů rozhodla mateřská společnost Schott Solar AG v Německu. Důvodem zavření závodu je asijská konkurence, která způsobila pokles cen. Schott Solar podle ředitele Martina Žalmánka hledá partnery pro prodej výrobní haly a zařízení. Ve Valašském Meziříčí zůstanou fungovat další provozy společnosti Schott, které vyrábějí ploché temperované sklo, vitríny pro profesionální uskladnění mraženého a chlazeného zboží a různé výrobky z optických vláken.

Továrna na solární panely zavírá (zdroj: ČT24)