Ve Vyškově končí posádkový dům armády. Ubude kulturních akcí

Vyškov – Plesová sezóna je ještě daleko. Přesto už místním lidem i radním ve Vyškově dělá starosti. Je totiž možné, že nebude kam si jít zatančit. S provozem posádkového domu armády, který byl dosud využíván především ke kulturním akcím, chce Ministerstvo obrany skončit a nabídnout ho k prodeji. Vedení Vyškova na jeho odkup ale nemá peníze.

Armádě, která využívá prostor minimálně, se nevyplatí dále kulturní akce v posádkovém domě provozovat. „K prodeji nás vedou ekonomické důvody. Využitelnost objektu pro armádu je v posledních letech minimální,“ objasnil příčiny prodeje zástupce ředitele Vojenské ubytovací a stavební správy Brno Petr Kobliha. Kvůli ztrátovému provozu se proto Ministerstvo obrany rozhodlo dům uzavřít.

Objekt armáda nabídla ostatním organizačním složkám státu. Pokud o něj nikdo neprojeví zájem, bude prodán. O budovu má zájem například Vyškov. Vedení Vyškova se nabízí několik variant. Může si dům koupit, pronajmout či ho nechat bezplatně převést na město. Zdá se, že dovolit si může pouze poslední variantu. „Účetní hodnota objektu je pětasedmdesát milionů korun. Odhadní cena se bude pohybovat mezi padesáti a šedesáti miliony korun. To je částka, která je pro město nereálná,“ uvedl starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

Před dvěma týdny mělo vedení města se zástupci armády první schůzku. Nyní bude následovat prohlídka objektu. „Zatím nevíme, v jakém stavu budova je. Dále budeme probírat možnost pronájmu a jsme připraveni jednat i se zástupci Ministerstva obrany o případném převodu objektu na město Vyškov,“ řekl Goldemund.

I kdyby se vedení podařilo získat objekt za symbolickou jednu korunu, investice do oprav by byly obrovské. „Navíc v minulých třech letech byly průměrné náklady na energii a vodu dva a půl milionu korun,“ doplnil Goldemund.

Mladí tanečníci ztratí místo pro trénink i soutěže

Vyškovu hrozí, že přijde o prostor, který hrál doposud důležitou roli v kulturním životě města. Například Hana Sedláková a její kolegové z taneční školy H+L v sále posádkového domu pravidelně pořádali kurzy tance i taneční soutěže. „Využívali jsme ho nejvíc, takže je to pro nás velmi nepříjemná situace. Další velké reprezentativní prostory ve Vyškově nejsou,“ uvedla Sedláková. Podle ní dům přispíval k dobré úrovni tanečních kurzů i soutěží. „Vyškov je známý tím, že už dvacet let pořádá taneční soutěže, které mají dobré jméno a mezinárodní úroveň. Jen letos přijelo rekordních dvě stě párů,“ dodala Sedláková. 

V budoucnu se možná budou muset taneční páry rozdělit do dalších dvou kulturních zařízení, která se ve Vyškově a jeho okolí nachází. Problém ovšem je, že vyškovský Sokolský dům má o polovinu menší kapacitu než armádní objekt, který pojal až osm set lidí. Do kulturního domu v Drnovicích se sice vejde až šest set padesát lidí, ale je od Vyškova vzdálen čtyři kilometry.

Nového využití se staré kasárny dočkaly i v jiných městech na jižní Moravě. V Hodoníně se třicet hektarů původně armádní půdy změnilo na byty. V Uherském Hradišti vznikla z areálu po vojácích celá nová městská čtvrť s byty a obchody. V bývalé velitelské budově dnes sídlí Univerzita Tomáše Bati. V Kroměříži už návštěvníci po Žižkových kasárnách stopy také nenajdou. Na jejich místě se totiž nachází Hanácké náměstí. Osud vyškovských kasáren zatím zůstává nejasný.

Vydáno pod