Chráněná zvířata ničí zámky, památkáři s tím nemohou nic dělat

Lednice – Památkáři, kteří pečují o Lednicko-valtický areál, válčí s přírodou. Přísné podmínky, chránící rostliny a živočichy v zámeckém parku, jim často komplikují práci. Největší trápení mají správci parku s bobrem. Ten ničí i velké a statné stromy. Nechali si proto zpracovat projekt na opatření, jež by mu v přístupu do parku zabránila. Záměr se ale nelíbí ochráncům přírody. Správci zámků také neradi vidí chráněné vlaštovky, jejichž hnízda a trus ničí fasády.

„Každý rok se potýkáme s několika druhy zvěře, hlavně s ptactvem. Tady na Loveckém nádvoří jsou to vlaštovky, které okupují všechna místa nad okny. Ničí tak fasády, které jsme loni opravili,“ ukázovala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Vlaštovky patří mezi chráněné druhy, radikální zásah proto nepřichází v úvahu. Kromě zábrany tak nemohou památkáři dělat nic jiného než odstraňovat škody. „Hnízda, která ničí omítku, jsou problém číslo jedna. A číslo dvě je vlaštovčí trus, jenž nelze odstranit bez hrubého narušení omítky,“ potvrdila Holásková. 

Kromě vlaštovek bojují správci zámku i s kormorány, chráněnými brouky či srnkami. Srny v zimě za sněhu chodí do francouzské zahrady a okusují vzácné dřeviny. I když je hledání střední cesty často obtížné, podle kastelánky se to zatím daří. 

Hovoří lednická kastelánka Ivana Holásková (zdroj: ČT24)

Největší potíže ale mají památkáři s bobrem

„S bobry je zatím bohužel vše při starém. Žijí si nerušeně a každoročně páchají milionové škody,“ povzdechla si kastelánka. I proto teď správa parku usiluje o to, aby byl celý areál oplocen. Bobři by tak už do parku nemohli přicházet. „Na řece, která prochází parkem, chceme vybudovat proti bobrovi česla. Celý projekt je trošičku administrativně pozdržen, ale doufáme, že povolení dostaneme do konce roku,“ dodala Holásková. 

Administrativní zdržení má na svědomí neshoda s ochránci přírody. Zejména česla jsou jim trnem v oku. „Nejfrekventovanější strana areálu z hlediska vniknutí bobra stejně podle projektu zůstane beze změn. A navíc je to kontraproduktivní i z toho důvodu, že se v posledních letech budovaly na Dyji rybí přechody, aby byla řeka rybám zpřístupněna. A teď budeme dělat pravý opak,“ stěžoval si za břeclavský svaz ochránců přírody Otakar Pražák. A dají se očekávat i další spory s památkáři. „Časem bychom rádi dosáhli toho, aby byl bobr aspoň regulovaně odstřelován,“ přiznala kastelánka.