Svatý Hostýn má po sedmdesáti letech všechny zvony

Bystřice pod Hostýnem – Poprvé od dob druhé světové války má bazilika na Svatém Hostýně kompletní zvonový soubor. Od nejmenšího dvousetkilového odlitku až po dvoutunového kovového giganta bylo všech sedm nových zvonů vyzvednuto do věže chrámu. Na jejich odbíjení si ale věřící budou muset počkat, kompletní zvonový soubor se poprvé rozezní až 12. srpna, kdy se na poutním místě uskuteční oslavy stého výročí korunovace Panny Marie Svatohostýnské.

Největší poutní místo Moravy, Svatý Hostýn, se konečně dočkalo. Tamní mariánská bazilika má své zvony po sedmi dekádách kompletní. Ty původní zabavili Němci pro válečné účely. Nápad vrátit mariánské bazilice důstojný hlas neměl jen příznivce, nakonec se ale v poutnících zvedla vlna solidarity. Ve veřejné sbírce se vybralo zhruba pět a půl milionu korun. Mistři v německém Pasově v dubnu sedm nových zvonů odlili. O měsíc později jim přímo pod bazilikou požehnal arcibiskup Jan Graubner. 

NO COMMENT: Hostýnská bazilika má po 70 letech všechny zvony (zdroj: ČT24)

Kompletní rekonstrukci musela podstoupit i stávající zvonová stolice. Opravené věže dnes přijaly soubor sedmi nových zvonů o celkové váze přes šest tun. Náročné operaci přihlížely s dojetím stovky lidí. „To byl můj sen. Jsem velmi šťastný, že se mi to splnilo,“ řekl Josef Psík. Kvůli náročné operaci byla bazilika od 13. hodiny až do večera všem návštěvníkům uzavřena.

Nové zvony pro Svatý Hostýn

Panna Maria Nanebevzatá - ladění c1 - 2000 kg
Svatý Jan Sarkander - ladění d1 - 1630 kg
Svatý Cyril a Metoděj - ladění e1 - 1130 kg
Svatý Josef - ladění g1 - 660 kg
Svatá Rodina - ladění h1 - 385 kg
Svatý Ignác - ladění d2 - 225 kg
Služebník Boží Antonín Cyril Stojan - ladění e2 - 170 kg

Zdroj: Hostýn