Místo prázdných tříd možná vzniknou v Opatovicích byty

Velké Opatovice – Po letech opouští své působiště Střední škola uměleckoprůmyslová a technická z Velkých Opatovic. Její studenti budou po krajské optimalizaci středních škol docházet do prostor v Letovicích. Město teď začalo řešit, co bude s uvolněnou budovou. A řešení, zdá se, už radnice našla – v prostorách bývalých tříd by mohly vzniknout sociální byty.

Prázdné třídy, kde se ještě na konci školního roku učili keramici, výrobci porcelánu či kamnáři, by se mohly proměnit v byty pro sociálně slabé. Vedení Velkých Opatovic zvažuje i vybudování domu s pečovatelskou službou. Podle starosty Jiřího Bělehrádka (KDU-ČSL) budova tomuto využití dispozičně odpovídá. „Nejprve bychom chtěli vyřešit, co s budovou internátu, která by byla na přestavbu nejjednodušší a pro tento záměr vhodná. Až pak bychom se zabývali ostatními budovami, protože tento areál je dost rozsáhlý,“ potvrdil starosta. Město by tak zároveň mohlo vyřešit problémy s nedostatkem bydlení – radnice totiž eviduje zhruba pět desítek žádostí o byty. 

Než se ale město pustí do konkrétních plánů, musí se domluvit s vlastníkem budovy, kterým je Jihomoravský kraj. Krajští radní už schválili záměr darovat objekt bývalé školy do vlastnictví města, v červenci převod projedná zastupitelstvo. Další překážkou budou pro město finance. „Nebudu zastírat, že Velké Opatovice ve svém rozpočtu odhadované desítky milionů na potřebnou přestavbu nemají. O peníze bychom zkusili žádat u fondů a ministerstev,“ řekl Bělehrádek (KDU-ČSL). 

Budova tak podle všeho své uplatnění najde. Pětadvacet zaměstnanců ale přišlo o práci a s ukončením výuky je podle bývalého vedení školy ohrožena také tradice keramiky na Moravě.

Hovoří starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Půl století řemesla 

Střední škola uměleckoprůmyslová a technická z Velkých Opatovic vznikla na počátku 60. let. Ve svých začátcích nabízela učební  obory nejen keramické, ale i stavební a technické, jejich absolventi byli vychovávaní zejména pro potřebu Moravských šamotových a lupkových závodů. Později škola rozšířila výuku i o uměleckou keramiku a podnikání v uměleckých a technických oborech. Unikátním učebním oborem, který škola nabízí jako jedna z mála v republice, je kamnářství. 

Postupně ale počet zájemců o studium klesal. „V 80. a 90. letech jsme měli až 380 studentů, na konci 90. let s ústupem zájmu o řemeslné obory došlo k poklesu. Loni jsme měli jen 105 studentů denního a 75 žáků dálkového studia,“ přiblížila bývalá zástupkyně ředitele Dana Jeřábková. Hejtmanství proto rozhodlo, že škola bude součástí takzvané optimalizace. Po sloučení se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm Masarykovy školy práce budou od září všichni studenti navštěvovat nově vzniklou Masarykovu střední školu v Letovicích.

Vydáno pod