Kováři na Buchlově předvedli svoje řemeslo

Buchlovice - Jejich dílny kdysi bývaly neodmyslitelnou součástí každé vesnice, dnes však mistrů kovářů ubývá. Takzvané černé řemeslo dnes lidé chodí obdivovat na jarmarky, výstavy a tradiční kovářské akce. Jednou takovou o tomto víkendu ožilo nádvoří starobylého hradu Buchlov na Uherskohradišťsku. Kromě několika desítek kovářů se tam sešli také šperkaři, měditepci nebo nožíři.

Teplota na slunci sice převyšovala třicet stupňů Celsia, ani horké počasí však mistry od práce neodradilo. Přímo při práci u výhně je návštěvníci mohli pozorovat v dolní části nádvoří, další části okolí hradu obsadily stánky s nejrůznějšími originálními výrobky od šperků a dekorací až po nože. Kromě toho si lidé mohli sami vyzkoušet výrobu drátěných šperků.

Na tradiční Buchlovské kování letos přijela asi padesátka kovářů, a to hned z několika zemí. Kromě České republiky se tam objevili také řemeslníci ze Slovenska, Polska, Norska a Belgie.

Libuše Mikulová z o.s. HB collegium o Buchlovském kování (zdroj: ČT24)

Všechny kovářské výrobky, jejichž výrobě mohli návštěvníci přihlížet, poputují do hradní galerie, kde jsou k vidění také práce z minulých ročníků. Jedním z cílů akce je zvýšit návštěvnost Buchlova. Za vstupné, které organizátoři vybírají, čekají památku další potřebné opravy. Letos by tam například měla vzniknout stolařská dílna.