Originální nápad s dluhopisy gymnáziu potřebné peníze nepřinesl

Brno – V březnu letošního roku vyvolalo soukromé Gymnázium Pavla Křížkovského v Brně rozruch. Vedení školy vymyslelo neobvyklý způsob, jak získat peníze na koupi a opravu budovy, ve které sídlí. Především rodičům studentů a absolventům začalo prodávat dluhopisy a chtělo tak získat až patnáct milionů korun. Nevšední plán ale nepřinesl očekávané peníze a gymnázium si bude muset poradit jinak.

„Předpokládám, že pomoc bude vydatná. Zájem je poměrně velký a myslím, že peníze dostaneme,“ tvrdil v březnu letošního roku zakladatel gymnázia František Pospíšil. Do plánu, který měl do školy přivést potřebné peníze, vkládal velké naděje.

Plán ale nevyšel tak, jak si vedení soukromého gymnázia přálo, a podařilo se sehnat pouze třetinu peněz potřebných na nákup budovy. Přesto Pospíšil stále věří, že se mu ji nakonec podaří získat do vlastnictví. „To, co jsme vydělali, stačit nebude. Měli jsme málo času, ale věřím, že se nám nakonec podaří budovu odkoupit,“ uvedl Pospíšil.

Dluhopisy s pěti, deseti a patnáctiletou splatností měli kupovat především rodiče žáků a přátelé školy. Úroky začínaly na třech procentech. Hodnotu dluhopisu si zájemci o investici mohli stanovit sami. „Částky se pohybovaly mezi pěti až dvěma sty tisíci korun,“ upřesnil Pospíšil. Další peníze měl přinést i pronájem školních prostor o víkendech a o prázdninách. Získaná částka měla sloužit na zakoupení budovy na rohu ulic Kristenova a Chaloupky, ve které gymnázium sídlí a která nutně potřebuje opravit.

Nyní se zdá, že si vedení gymnázia na opravu střechy či na výměnu oken přeci jen bude muset půjčit od banky, čemuž se snažilo vyhnout. Nápad s dluhopisy sice přinesl část peněz, ale ne tolik, aby si majitel gymnázia mohl dovolit budovu od brněnské městské části Komín koupit. „Byl to dobrý počin, ale nezískali jsme polovinu částky potřebné na koupi školy, v což jsme doufali,“ uvedl Pospíšl.

Brněnští radní by navíc měli brzy rozhodnout, zda gymnáziu prodlouží nájem. „Nájemní smlouva Gymnázia Pavla Křížkovského je platná do konce srpna. Červencová Rada města Brna bude jednat o jejím prodloužení do konce roku. Dá se předpokládat, že Rada vyjde gymnáziu vstříc a nájem prodlouží,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. V to doufá i Pospíšil. Přesto přiznává, že působení školy je ohroženo.

Vydáno pod