Brněnská přehrada se pyšní nejkvalitnější vodou za poslední léta

Brno – Na jedničku prošla Brněnská přehrada kontrolou krajské hygienické stanice, která prověřovala kvalitu vody. Měření hygieniků zjistilo, že výskyt sinic je minimální. Povodí Moravy slibuje další opatření, která mají čistotu vody udržet.

Povodí Moravy zatím v souboji se sinicemi vede. Potvrdilo to měření hygieny, které v jednom mililitru vody odhalilo pouze jeden až dva tisíce buněk sinic. V přírodním koupališti přitom obsah sinic nesmí překročit hodnotu sto tisíc buněk v tomto objemu vody.

„Na čistotu vody má velký vliv provzdušňování aeračními věžemi, které jsme letos zahájili prvního května,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Povodí navíc na přítoku do vody dávkovalo neškodný síran železitý, který vysráží fosfor. Právě fosfor je hlavní živinou sinic, jen do Brněnské přehrady ho ročně přiteče 34 tun. Díky síranu ho teď ale do nádrže přiteče jen minimum.

Další kroky Povodí - méně bílých ryb, sedimentační nádrže a speciální loď

Z přehrady už také vymizely desítky tun bílých ryb, mezi něž patří cejni nebo plotice. Povodí je nahrazuje dravými štikami a candáty. Bílé ryby totiž požírají zooplankton, který ve vodě likviduje nežádoucí zelené řasy a sinice.

Povodí Moravy má v záloze připravená ještě další opatření – například stavbu sedimentačních nádrží, které mají na přítoku zadržet nánosy plné živin. „V případě zvýšeného výskytu sinic je připravena i speciální loď na sběr biomasy přímo z vodní hladiny,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Od sinic se snaží správci vyčistit také Luhačovickou přehradu

Nádrž v Luhačovicích, která několik let bojovala s přemnoženými sinicemi, vodohospodáři na podzim roku 2010 vypustili, aby z jejího dna odtěžili téměř 300 tisíc kubíků toxického bahna. Náklady na úklid dna vodohospodáři odhadli až na 200 milionů korun. Aby nákladné vyčištění přehrady mělo smysl, musely by čtyři vesnice nad ní zbudovat nové čistírny a kanalizaci za dalších téměř tři sta milionů. Čištění v letošním roce vstupuje do závěrečné fáze, kdy by se přehrada opět měla stát rekreační plochou s čistou vodou.