Poutníci vyrazili z jednoho poutního místa do druhého

Svatý Hostýn – Stovka poutníků se po tradiční mši v bazilice na Svatém Hostýně vydala na cestu z jednoho moravského poutního místa do druhého, tedy na Velehrad. Třídenní pěší pouť předznamenává oslavy cyrilometodějských oslav. Na Velehrad mají věřící dorazit ve středu, kdy se koná slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle.

Na ranní mši do hostýnské baziliky nedorazili poutníci ve svátečním, ale naopak ve sportovním oblečení s batůžky na zádech. Po ní vyrazili na několik desítek kilometrů dlouhou trasu.

Na cestě mezi poutními místy je čekalo rozjímání u pětadvaceti zastavení, z nichž každé má svůj význam. Hned to první pod dávnými hostýnskými valy je křižovatkou poutních cest. Právě tady nastal čas pro krátkou modlitbu. „Já tu pouť přijímám jako oběť za svou dceru, která je nemocná, tak aby se uzdravila. A taky za svoje vnoučata a celou rodinu,“ řekla poutnice Edita Fořtová.

„Tempo není rychlé. Jde se pomalu, rozjímá se, zpívá se. To uteče dobře,“ podělil se o zkušenosti poutník ze Zlína Jan Vývoda. Odměnou je věřícím, podle jejich slov, duchovní očista.

NO COMMENT: Pěší pouť ze Svatého Hostýna na Velehrad (zdroj: ČT24)

Poutníci dorazí na Velehrad na začátek Dnů lidí dobré vůle

Dny lidí dobré vůle na Velehradu probíhají pravidelně u příležitosti státního svátku svatých Cyrila  a Metoděje. Na středečním koncertu vystoupí například Hradišťan s Jiřím Pavlicou, zlínská filharmonie, Chinaski, Anna K. nebo velehradský sbor Stojanova gymnázia. Večer bude uvádět Pavel Kříž a Barbora Černošková.

Koncert zaštiťuje charitativní sbírku, jejíž výtěžek si mezi sebe rozdělí Cyrilometodějská církevní škola v Brně, Centrum pro rodinný život v Olomouci, nadační fond Adiuvare a občanské sdružení ONŽ. V minulých ročnících se podařilo vybrat přes pět milionů korun.

Středeční koncert mohou v přímém přenosu sledovat také diváci ČT2 od 20 hodin, čtvrteční slavnostní bohoslužbu potom nabídne ČT2 v 10:30.

Poutníci ze Svatého Hostýna se zúčastní i slavnostní bohoslužby 5. července. Tradičně se jí účastní tisíce poutníků a představitelů duchovního, politického a kulturního života. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka, promluvu pronese kardinál Miloslav Vlk.