Kvůli suchu nemohou lidé napustit bazény ani zalít zahrady

Brno – Déšť, který má do České republiky dorazit v následujících dnech, bude znamenat úlevu pro lidi, zvířata i rostliny. K vyřešení problémů s nedostatkem vody na jižní Moravě ale zřejmě stačit nebude. Někteří lidé v podstatě mohou zapomenout na to, že by si například napustili bazén.

Na některých místech jižní Moravy mívají období sucha pravidelně. Lidé se už naučili s vodou šetřit a na občasné deště nespoléhat. Příkladem je obec Okrouhlá na Blanensku. Před dvěma lety přišli obyvatelé v červenci o vodu úplně a museli ji dovážet třikrát denně z Boskovic. S téměř tropickým počasím v posledních dnech se situace začíná opakovat. Ačkoliv ještě lidem trochu vody zůstává, musí s ní hospodařit velmi rozvážně. Nemohou tak zalévat zahrádky či napouštět bazény. „V posledních pěti letech je situace kritická. Nyní ještě vodu máme, protože nedávno pršelo, ale lidé se museli naučit šetřit. Není povoleno zalévat zahrádky vodou z veřejného vodovodu nebo si napouštět bazény,“ uvedl starosta Okrouhlé Bronislav Šamšula (ČSSD).

Lidé si už zvykli s vodou neplýtvat. „Zahradu zaléváme dešťovou vodou, kterou si nachytáme do kádě. Vodu z kohoutku používáme pouze na vaření a umývání,“ přiblížila jedna z místních obyvatelek Marie Parolková. Místní si navíc vybudovali vlastní studny. „Kvůli špatnému geologickému podloží v oblasti ale musí být až třicet metrů hluboké,“ upřesnil Šamšula. Přesto se potýkají například večer při koupání s problémy. „Namydlíme děti a někdy třeba čekáme i pět minut, než poteče voda, abychom je mohli opláchnout,“ uvedl Petr Přikryl, který v Okrouhlé žije i s rodinou.

Vedení obce se rozhodlo, že už na rozmary počasí dále spoléhat nebude. „Budeme budovat nové přivaděče, abychom se problémům s nedostatkem vody do budoucna vyhnuli,“ upřesnil Šamšula.

Obyvatelé přičítají nedostatek vody nejen suchům, ale i většímu počtu domů na stále stejný přítok. „V roce 1974, kdy se přítok budoval, tady bylo sto domů. Nyní je jich dvě stě. Tento přítok stačit nebude. Před tím navíc nebyly automatické pračky a už vůbec ne bazény,“ uvedl už dříve místní obyvatel Antonín Kužel.

Každý den si napustí bazén pouze jeden člověk

S podobnými problémy se nedávno potýkali i v Šebrově na Blanensku. Tam ale bez vody zůstali kvůli vlastnímu zavinění. „Měli jsme problémy s nedostatkem vody, protože se na přelomu dubna a května udělalo hezky a lidé si začali napouštět bazény,“ uvedl starosta Šebrova Jiří Nechvíle (KDU-ČSL). Ze 770 obyvatel obce jich má doma bazén 70. Většina z nich začala bazény napouštět ve stejné době a vyčerpali tím obecní vodojem. Například Němcovi se kvůli tomu ocitli téměř na tři dny bez vody. „Museli jsme si sehnat vodu do zásoby,“ přiblížil Josef Němec.

Aby se podobná věc v budoucnu neopakovala, nachystalo vedení obce přísnější opatření. „Vydáváme nové smlouvy o vodě, do kterých jsme zakomponovali regulaci při napouštění bazénů. Každý den může napouštět bazén pouze jeden člověk,“ vysvětlil nová pravidla Nechvíle.

V řekách je vody dost. Rybníky jsou na tom hůř

Na většině řek je zatím hladina vody normální. „Nemáme hlášeno, že by byla někde výrazná sucha,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Ačkoliv je déšť hlášen pouze na několik následujících dní, podle Tomíčkové se tím hladina řek zvedne. „Očekávaný déšť určitě bude mít na výšku hladiny vliv,“ uvedla mluvčí. Vodáci se tak zatím nemusí obávat, že by si kvůli nedostatku vody zničili o dno řek lodě.

Situace je ovšem jiná například u rybníků, kde se voda v horkých dnech rychle vypařuje. Bez vody se ocitl už před měsícem například Suchohrdelský rybník. „Za všechno může mimořádně suché počasí. Na podzim byl nedostatek srážek, v zimě nebyla téměř žádná sněhová pokrývka a na jaře přišlo jen pár krátkých bouřek,“ vysvětlil vodohospodář pohořelického rybníkářství Aleš Vavřina. Rybník, u kterého by se vysychání dalo odtušit už z jeho názvu, musel být vyloven, aby rybáři nepřišli o ryby, které v něm žijí. Ryby byly dočasně přemístěny jinam.

Nejvíce se sucha dotýkají podzemní vody. Hladina spodních vod na jihu Moravy klesla o tři metry. „V posledních letech se často střídají období sucha a extrémních srážek. Pokud navíc v zimě nesněží, ale pouze mrze, je to problém,“ uvedla hydroložka Eva Soukalová. Hladina vody ve vrtech klesá stabilně už od roku 1986. „Absolutní minima byla zaznamenána o dva roky dříve, v roce 1984,“ upřesnila Soukalová. Letos byl však tento rekord překonán hned na několika místech, například v Napajedlech a v Kunovicích. Úplné vyčerpání vody je ale podle Soukalové pouze lokální záležitostí.

Předpověď počasí

čtvrtek 21. 6.

Převážně oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť, místy bouřky.

pátek 22. 6.

Oblačno až polojasno, na většině území přeháňky, místy bouřky. Postupné ustávání srážek.

sobota 23. 6.

Skoro jasno až polojasno, na východě až oblačno, ojediněle přeháňky.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Vydáno pod